Cultură
Redactor: Marin Gherman
13 ianuarie 2020

Cartea „Racovăț, satul refugiaților” va fi lansată la Probotești, Ținutul Herța

Cartea „Racovăț, satul refugiaților” va fi lansată la Probotești, Ținutul Herța

În data de 21 ianuarie a.c. la Căminul Cultural din Probotești, regiunea Cernăuți (începând cu ora 12:00) va fi lansată cartea „Racovăț, satul refugiaților”. Autorii volumului, col. (r) Dumitru Găină și pr. prof. Teodor Cătălin Budacă vor discuta timp de câteva ore aspecte din viața dramatică a comunităților din Probotești și Racovăț în perioada anilor '40 ai secolului trecut, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Cartea apărută la Editura „Sfântul Mina” prezintă istoria scurtă, dar plină de dramatism, a satului Racovăț din comuna Pomârla, județul Botoșani, aducând la lumină mărturii istorice despre un timp al suferinței și al răului în istorie.

„Cartea încearcă să nu lase uitării mărturii despre un timp al suferinței și al răului, pentru că în urma Pactului Ribbentrop - Molotov, o parte a locuitorilor satului Probotești (astăzi aflându-se în Ucraina) fug din calea dușmanului lăsând în urmă munca lor. Un lucru interesant este că ei nu pleacă departe, ci la câțiva kilometri spre sud, în locurile lor unde își pășteau animalele, iar aici au construit un nou sătuc. Momentul strămutării a fost unul dramatic pentru că nu au fost lăsați să aducă nimic de acasă cu ei, iar 429 de persoane s-au mutat din Probotești în Racovăț, unii dintre ei fiind despărțiți de familiile lor mulți ani. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că frica față de teroarea sovietică a dus la aceste fapte”, a menționat  părintele Teodor Cătălin Budacă, unul dintre autorii volumului.

Cartea poate fi procurată la Căminul Cultural din Probotești. Sunt așteptați toți cei care nu sunt indiferenți față de paginile triste ale istoriei neamului nostru.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 988

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți