Cultură
04 octombrie 2021

Cernăuţi – 613 ani de la prima atestare documentară

Cernăuţi – 613 ani de la prima atestare documentară
04 octombrie 2021

Cernăuţi – 613 ani de la prima atestare documentară

Unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Bucovinei, oraşul lui Eminescu, Cernăuţi împlineşte 613 ani de la prima atestare documentară. Nici anul acesta, pandemia nu a fost un impediment pentru organizarea evenimentelor festive, aşa că, oraşul a îmbrăcat straie de sărbătoare, spre admiraţia locuitorilor, care s-au convins încă o dată de valoarea şi importanţa istorică a Cernăuţiului.

Cele peste şase secole de existenţă a oraşului Cernăuţi au fost sărbătorite cu programe artistice impresionante, spre deliciul oamenilor care au profitat de vremea frumoasă de toamnă şi au venit să le urmărească.

„Pentru noi este un bun prilej să ne amintim că această primă atestare a avut loc în timpul lui Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, în componenţa căreia intra atunci Bucovina”, susține istoricul Arcadie Moisei, citat de TVR Moldova, preluat de BucPres TV.

Înainte de a fi marcată Ziua Oraşului, la Cernăuţi a avut loc un eveniment istoric pentru toţi românii: inscripţia în limba română de pe Palatul Naţional, dată jos acum 77 de ani de către sovietici, a fost repusă acum la locul său. Adevărul a triumfat după 2 ani, timp în care conducerea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a adresat nenumărate demersuri în acest sens autorităţilor.

Prima atestare documentară a oraşului Cernăuţi este în 1408, în hrisovul emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun. Gimnaziul cu predarea în limba română din orașul Cernăuți poarte numele marelui domnitor.

Detalii – în reportajul video din subsolul acestui text.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 454


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți