Cultură
19 iulie 2020

Cernăuți: A avut loc ședința Consiliului științifico-consultativ privind problemele moștenirii culturale

Cernăuți: A avut loc ședința Consiliului științifico-consultativ privind problemele moștenirii culturale

La 16 iulie a.c. a avut loc ședința ordinară a Consiliului științifico-consultativ privind problemele moștenirii culturale pe teritoriul or. Cernăuți. Pe ordinea de zi au fost incluse 5 subiecte.

1. Probleme organizatorice (înmânarea adeverințelor IKOMOC, schimbări în componența Consiliului).

Conform Statutului Consiliului și a propunerii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în locul fostului membru al Consiliului, Vasile Tărâțeanu, poet, membru de onoare al Academiei Române, a fost ales arhivistul și publicistul Dragoș Olaru. Adeverința IKOMOС a fost înmânată arhitectorului Olena Pușkova.

2. Din inițiativa comunității teritoriale Lujeni și prin susținerea științifică din partea membrilor УНК ІКОМОС s-a pus în dezbatere problema realizării lucrărilor de restaurare la monumentul de patrimoniu național – Biserica Înălțării Domnului din Lujeni.

La dezbateri au participat Katriuk Natalia, primarul din Lujeni, Țarik Ivan, parohul bisericii locale, Ilie Suceveanu, președintele Consiliului și Dragoș Olaru. Ultimul a cerut ca lucrările de restaurare să aibă loc sub supravegherea nemijlocită a specialiștilor în arhitectura și pictura bisericească. De asemenea vorbitorul a propus ca standul informativ al bisericii să fie realizat în trei limbi: ucraineană, engleză și română.

Consiliul a votat în unanimitate o adresare către Ministerul Culturii din Ucraina pentru acordarea unei finanțări lucrărilor de restaurare.

3. Discutarea adresei УНК ІКОМОС privind respectarea cerințelor pentru construcțiile orășenești referitoare la proiectarea obiectului de construcție „Reconstruirea clădirilor de utilități și ale încăperilor adiacente prin schimbarea funcțională în magazin, cafenea-ospătărie, toaletă publică pe str. Koțiubinski, 2.

Consiliul a votat o hotărâre prin care propune ca această proiectare și reconstruire să se desfășoare conform cerințelor legale în vigoare.

4. Reconstruirea unui garaj în spațiu pentru birouri în str. Șeptițki, 8.

Consiliul a aprobat propunerea pentru reconstruire cu condiția ca proiectantul să obțină acordul locatarilor vecini.

5. Înscrierea în Registrul de stat al monumentelor imobile din Ucraina în „Lista monumentelor și a obiectelor patrimoniului cultural al orașului Cernăuți”.

Consiliul a votat o propunere conform căreia se cere ca „Lista monumentelor...” să fie corectată și complectată.

Foto: Albert Komari

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 322

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți