Cultură
Redactor: Mariana Struț
21 februarie 2022

Cernăuți: proiecte de reparație a imobilelor

Cernăuți: proiecte de reparație a imobilelor
21 februarie 2022

Cernăuți: proiecte de reparație a imobilelor

În orașul Cernăuți sunt implementate mai multe programe de cofinanțare în cadrul cărora sunt prevăzute reparațiile clădirilor locative, perfecționarea lor din punct de vedere al eficienței energetice, precum și amenajarea zonei înconjurătoare.

Programul „efort comun” prevede amenajarea și renovarea terenurilor de joacă și terenurilor de sport, reparația fațadelor și balcoanelor clădirilor din oraș. De asemenea, este posibilă instalarea unui lift nou într-un bloc de apartamente sau amenajarea zonelor adiacente.

În 2022, șase milioane de grivne au fost alocate pentru implementarea acestui program.

Pentru a profita de cofinanțarea reparației fațadei unui bloc, locuitorii orașului trebuie să se adreseze la Direcția de Infrastructură a Primăriei. În cererea aplicată locatarii trebuie să își confirme consimțământul pentru a participa la reparații. O estimare a costului lucrării trebuie atașată cererii.

În plus, locuitorii ar trebui să se adreseze la Centrul de oferire a serviciilor administrative cu o cerere pentru Direcția privind protecția Patrimoniului Cultural să elaboreze un pașaport pentru decorarea fațadei. Acest serviciu este gratuit, se realizează în zece zile lucrătoare.

Program „cald acasă”. În cadrul acestui program, costurile măsurilor de eficiență energetică sunt parțial rambursate.

Programul este conceput pentru patru ani. Șase milioane și jumătate de grivne au fost alocate pentru implementarea acestui programul în 2022.

Programul de „conservare a clădirilor istorice din Cernăuți”. Acest program de cofinanțare este conceput pentru restaurarea, renovarea și conservarea imobilelor de patrimoniu cultural. Din 2016, grație acestui program au fost reparate acoperișurile, fațade, balcoane, porțile și ușile, precum și busturile sculpturale ale imobilelor din centrul vechi.

Programul funcționează în trei zone istorice: Centrală, Horecea și Sadagura. Potrivit acestui program, locatarii trebuie să achite 30% pentru repararea fațadelor, acoperișurilor, ușilor și porților, balcoanelor și galeriilor de balcon, precum și pentru repararea și hidroizolarea fundațiilor și schelelor din apropierea caselor. Pentru repararea ferestrelor - 40%, conform site-ului consiliului orășenesc.

300.000 grivne au fost alocați pentru finanțarea programului privind patrimoniul material în acest an.

Anul trecut au fost restaurate 11 uși. Pentru ele au fost cheltuite peste 360 ​​de mii de grivne. În 2020, au fost restaurate 13 uși și porți, pentru care s-au cheltuit aproape 250.000 UAH.

În Cernăuți sunt 3.650 de blocuri de locuințe, dintre care aproape 80% au fost construite între 1940 și 1980. Peste 90 de clădiri locative din Cernăuți au fost declarate ca fiind în stare de urgență, o treime dintre ele sunt situate în centrul vechi al orașului. Încă aproape 400 de clădiri din Cernăuți sunt dărăpănate, potrivit site-ului primăriei.

În aprilie a anului trecut, pe strada pietonală Olga Kobâleanska s-a prăbușit o parte din cornișa unui imobil. Șefa de atunci al Departamentului de protecție a patrimoniului cultural a declarat că fațadele care se află în stare de urgență nu au fost reparate în cadrul programului de cofinanțare pentru că orașul nu și-a putut acoperi cota.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 305


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți