Cultură
Redactor: Marian Andronic
10 mai 2021

Conferință publică și expoziție„10 mai în istoria României“

Conferință publică și expoziție„10 mai în istoria României“
10 mai 2021

Conferință publică și expoziție„10 mai în istoria României“

Data de 10 mai în istoria românilor marchează două evenimente de maximă importanță pentru evoluția statului român modern: semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman (adoptată cu o zi înainte de către cele două camere ale Parlamentului) și încoronarea acestuia ca Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881.

Academia Română și Biblioteca Academiei Române celebrează aceste două momente majore în data de 11 mai 2021, prin conferință publică susținută de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și prin organizarea expoziției „10 mai în istoria României“. Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12, și va fi urmată de vernisajul expoziției, în foaierul Amfiteatrului.

Vor fi expuse, pentru o zi, piese din patrimoniul Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, Cabinetului de Stampe și Cabinetului Numismatic. Între exponate se vor afla Declarația de independență redactată de Mihail Kogălniceanu la 9 mai 1877, documente de epocă, piese numismatice de mare însemnătate documentară și simbolică, precum emisiunile de aur ale Principelui Carol I, cele mai semnificative fiind piesele de 20 lei aur din 1868 și 1870, gest de emancipare politică în raport cu Înalta Poartă în condițiile în care Principatele Române, ca stat vasal la acel moment, nu aveau drept de emitere de monedă, piesele de 20 lei aur bătute în 1884, dar marcate 1883 pentru a sublinia importanța tratatului secret de alianță cu Puterile Centrale, seria jubiliară din 1906, consacrată aniversării a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. Alături de acestea vor fi expuse medalii consacrate Războiului de Independență, între care Medalia Apărătorilor Independenței, Medaliile luării Plevnei și Griviței, Medalia Cuceririi Dobrogei, din 1878, precum și medalii din perioada Regatului: Medalia jubileului de 25 ani de domnie, din 1891, Medalia Podului Carol I, din 1895, Medalia dedicată aniversării a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, bătută în 1906 sau Medalia Păcii de la București, din 1913.

O secțiune specială este dedicată desenelor pictorului și litografului Carol Pop de Szathmari realizate pentru Albumul Carelor Simbolice de la serbarea încoronării Majestăților lor Regele și Regina României, prin care au fost prezentate carele din timpul paradei desfășurate în București în zilele de 10 și 11 mai 1881.

Atât conferința, cât și vernisajul expoziției se desfășoară cu public, în limita a 60 de locuri disponibile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 410


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți