Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
27 octombrie 2021

Creştinii ortodocşi de stil vechi o cinstesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Creştinii ortodocşi de stil vechi o cinstesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva
27 octombrie 2021

Creştinii ortodocşi de stil vechi o cinstesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Cu această ocazie, în bisericile din regiunea Cernăuți sunt oficiate liturghii, iar în multe localităţi este marcat hramul.

De 380 de ani, moaștele Sfintei sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din oraşul Iaşi, România. Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivata, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol.

La vârsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

Moaștele Sale au cunoscut multe peregrinări, iar în iunie 1641 au fost aduse la Iaşi, iar din anul 1888 sunt păstrate în Catedrală.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 284


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți