Cultură
20 iulie 2021

Cu „Flacăra” lui Adrian Păunescu am rezistat în nordul Bucovinei celei mai cumplite secete spirituale

Cu „Flacăra” lui Adrian Păunescu am rezistat în nordul Bucovinei celei mai cumplite secete spirituale
20 iulie 2021

Cu „Flacăra” lui Adrian Păunescu am rezistat în nordul Bucovinei celei mai cumplite secete spirituale

„Cândva, vreun greier dacă o să poată,/ Va mai cânta peste pustiu, cri-cri,/ Despre o lume care-a fost odată...”

Am ști oare că ”nimeni nu e singur pe pământ”, că ”iubirea cu forța se cheamă viol... și viața mereu opoziție este”, că ”dacă le-am pierdut pe toate,.... măcar să nu murim urât”, și ”ne naştem des ca să murim mai des”, dacă nu se năștea în această zi poetul Adrian Păunescu.

Oricum, le-am simți, le simțim pe toate câte sunt pe pământ și-n ceruri, bune și rele, ce trăiesc cu noi și în infinitatea noastră interioară, dar nu le putem preface în cuvinte, nu suntem apți a le exprima prin cuvântul care am fost noi înșine înainte de a ne crea Dumnezeu ca oameni. E ca și cum am înțelege o limbă străină, dar n-o putem vorbi. De aceea ne-a dăruit Dumnezeu poeții, ca să vorbească ei cu simțirile, dorurile, visele, speranțele, durerile noastre.

Dacă nu la 20 iulie, Adrian Păunescu oricum trebuia să se nască, după Eminescu, după alți câțiva poeți vizionari, în oricare altă zi, însă neapărat în acei ani tragici pentru neamul românesc cu începutul de la 1940, mai ales din Basarabia sa natală și Bucovina, care i-a fost la fel de scumpă. Or, cine altul avea să ne dăruie cu atâta credință iluzia libertății?!

Pe undele radioului, ajungeau până la noi din Bucureşti vocile muzicii tinere, ce-i cântau poezia. Înainte de a-l citi din cărți, i-am ascultat versurile cântate. Pentru generația mea cele mai așteptate momente ale săptămânii erau serile de joi, când postul de radio București transmitea spectacolele cenaclului ”Flacăra”.

Cu „Flacăra” lui Adrian Păunescu am rezistat în nordul Bucovinei celei mai cumplite secete spirituale, alinaţi de Ruga sa pentru părinţi, de „Totuşi, există iubire”, îmbărbătându-ne cu „Doamne, ocroteşte-i pe români”… Concertele de muzică folk pe versurile lui Adrian Păunescu ne aduceau unica gură de aer curat, o dorită evadare într-o onirică țară a libertății, deși înțelegeam că e o amăgire, de care și poetul era conștient: ”Dar bine-ai venit amăgire,/ mai stai mai durează un pic...”.

”El a iubit valorile”, doar atât a dorit și a crezut că ar merita să i se scrie pe cruce. Cât a ținut stiloul în mână a scris, ca să-i ajungă cuvântul la oameni, să nu plece cu ceva foarte important nerostit. Fără el am rămas mai lipsiți de apărare, mai sărăciți de puterea de a năzui și învinge, dar și fără nebunia izbucnirii vulcanice, riscante, dar atât de frumoase, ca în versurile ”Și totuși există iubire,/ Și totuși există blestem,/ Dau lumii, dau lumii de știre/ Iubesc, am curaj și mă tem”! La vârsta când am auzit prima dată aceste versuri, curajul se înălța deasupra tuturor altor porniri, iar teama îmi părea doar o metaforă, un fel de potrivire a rimei.

Maria TOACĂ

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 450


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți