Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
18 aprilie 2022

Cursuri de limba ucraineană pentru persoanele rusofone, strămutate în regiunea Transcarpatia

Cursuri de limba ucraineană pentru persoanele rusofone, strămutate în regiunea Transcarpatia
18 aprilie 2022

Cursuri de limba ucraineană pentru persoanele rusofone, strămutate în regiunea Transcarpatia

La Ujgorod se țin cursuri de limba ucraineană. S-au înscris 120 de persoane. Iryna Dankiv, co-organizator al cursurilor, a povestit Audiovizualului Public despre acest lucru.

Cursurile sunt destinate persoanelor care vorbesc limba  rusă, dar care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele de ucraineană. Sunt organizate pentru copii și adulți. La Școala  №2 au fost organizate cursuri pentru persoane de peste 50 de ani.

La școala  №2 de două ori pe săptămână  au loc cursuri de ucraineană: luni și miercuri. Anna Balega predă ucraineana. Are studenți de peste cincizeci de ani. "Sunt 10 persoane într-un grup. Toți sunt persoane strămutate temporar din locuri diferite. Vorbim, învățăm - am stăpânit niște aplicații în care poți învăța singuri limba  ucraineană.  Nu pot să spun cât timp vor dura cursurile, căci  persoanele în vârstă  doresc să se întoarcă cât mai repede acasă și cine reușește, cine are o astfel de oportunitate, se vor întoarce acasă”, spune profesorul.

Tetyana Melnychenko, în vârstă de cincizeci și nouă de ani, a sosit din Dnipro pe 5 martie. Femeia a decis să se înscrie la cursuri de limbă ucraineană. "Am studiat pe timpul Uniunii Sovietice, limba ucraineană a fost umilită, dar acum trebuie să o știu, trebuie neapărat  să o știu. Am înțeles limba, dar  îmi este foarte greu să comunic, acum găsesc cuvintele mai ușor, pot spune deja ceva. Îmi place foarte mult. Și nu avem nevoie ca  Putin să ne protejeze ca pe compatrioții lui. Trebuie să cunoaștem limba", a spus femeia.

Cursurile au început acum două săptămâni. Au fost implicați unsprezece profesori. Lecțiile se desfășoară și de la distanță. Cursul durează o oră.

Co-organizator al cursurilor Iryna Dankiv spune: „Centrul de Dezvoltare Profesională a Profesorilor din Ujgorod, împreună cu Departamentul de Educație al Consiliului Local au inițiat acest proiect numit „Învățăm  limba ucraineană  împreună”. 4 grupuri offline și șapte grupuri online”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 255


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți