Cultură
Redactor: Marin Gherman
24 mai 2021

Elena Nandriş, ambasadoarea nordului Bucovinei la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”

Elena Nandriş, ambasadoarea nordului Bucovinei la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”
24 mai 2021

Elena Nandriş, ambasadoarea nordului Bucovinei la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”

Elena Nandriş este unul dintre cei mai iubiți membri ai familiei Festivalului Național „Regina Sânzienelor”. Spiritul ei, dragostea și tenacitatea cu care încearcă să scoată la lumină și să promoveze tezaurul din lada de zestre a românilor, poveștile de viață, bucuriile și traumele oamenilor care au viețuit și viețuiesc pe acele meleaguri sunt cunoscute peste tot în lume.

Profundă păstrătoare a identităţii culturale româneşti în zonă, participantă activă la manifestările româneşti de la Cernăuţi dar şi din România, Elena Nandriş este moştenitoarea unei decenţe şi a unei modestii ieşite din comun, domnia sa fiind adepta faptelor şi a acţiunilor concrete.

S-a născut în satul Mahala, raionul Noua Suliță, într-o familie de oameni simpli de la care a moștenit talentul de a cânta. Deși mama ei a dorit să-și vadă fiica medic, Elena a urmat sfatul tatălui și a continuat studiile la Liceul de Cultură și Artă din Cernăuți. A studiat muzica la Universitatea din Cernăuți. După studii, timp de trei ani, a lucrat la Televiziunea de Stat din Cernăuți, fiind responsabilă de fonoteca instituției, apoi s-a întors în satul natal. A fost directoarea grădiniței din Mahala și directoarea Casei de Cultură însă nu a renunțat niciodată la pasiunea sa pentru cântec și pentru tradițiile autentice românești, promovând cu dragoste și respect tezaurul folcloric al zonei. Elena Nandriș a predat muzica la școala din sat și a fost dirijorul Corului popular „Dragoș Vodă”. A reactivat şi animat mişcarea artistică din Mahala, fiind coordonatoarea Ansamblului Folcloric „Mahala”

În anul 2006, Elena Nandriș a fost aleasă primar în satul Mahala. În această funcție, ea s-a implicat în rezolvarea problemelor comunității pe care a condus-o până nu demult, devenind una din cele mai proeminente reprezentante ale românilor din regiunea Cernăuți.

”Regina Sânzienelor” adună tinere talente din întreaga ţară, din Republica Moldova și Ucraina, atrase de perpetuarea unor obiceiuri cândva parte din viaţa oamenilor. Organizat de către inimosul scriitor şi păstrător al vechilor tradiţii, rădăuţeanul Dumitru Parasca, festivalul este un poriect cultural de succes.

Ideea organizării unui astfel de festival a pornit acum câţiva ani, dintr-o încercare a iniţiatorului: ”Festivalul a apărut dintr-o idee a mea de a-mi scoate colegii scriitorii în cadrul naturii de Sânziene, unde s-au spus până seara târziu poveşti despre bunici, despre dragoste. A apărut apoi ideea dezvoltării lui şi în cea de a treia ediţie a apărut pentru fetiţe secţiunea ”Prinţese”, apoi pentru cele mai mari ”Regine”, oferind de atunci un premiu special al juriului şi un premiu de popularitate”.

Clip realizat de BucPress TV Cernăuți & Marin Gherman  și Vitalie Zâgrea

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 556


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți