Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
09 septembrie 2020

Fabricile de brânzeturi devin adevărate atracții turistice în Transcarpatia

Fabricile de brânzeturi devin adevărate atracții turistice în Transcarpatia

Produsele locale sunt cu adevărat speciale - se bazează pe o rețetă unică, care nu se găsește în nicio fabrică de brânzeturi din Ucraina.

Ferma țărănească Baranovo a devenit recent o adevărată  carte de  vizită a Transcarpatiei. Turiști din toată Ucraina vin să guste brânzeturi locale, scrie corespondentul publicației  SEEDS.

Aici sunt preparate 15 tipuri de produse lactate. În producție se utilizează numai lapte natural (fără conservanți și aditivi), precum și maia organică și enzime de origine italiană și franceză.

Creșterea ovinelor a fost o practică obișnuită în zonele muntoase din regiunea noastră, dar la începutul anilor 1990 situația s-a eclipsat. Cu toate acestea, în urmă cu aproape 10 ani, în raionul Hust, în satul Iza o familie de localnici, Lepey a început să reînvie tradiția de creștere a ovinelor și prepararea brânzeturilor.

Yuri Lepey numește întreprinderea drept o  mică fermă familială. Aici sunt îngrijite  500 de oi, dintre care aproape trei sute dau  lapte în fiecare zi, a declarat Victoria, ghid turistic la OSG Baranovo.

Acum ferma țărănească Baranovo oferă nu numai localnicilor și oaspeților din Transcarpatia produse delicioase, adevărate unicate. Păstrarea  și îmbunătățirea tradiției de fabricare a brânzeturilor transcarpatice este considerată a fi misiunea principală aici.

„Am făcut primele brânzeturi în mod manual. Ulterior, am reconstruit, modernizat și acum procesăm 3 tone de lapte pe zi. Aceasta este capacitatea noastră maximă. Lucrăm atât cu lapte de vacă, cât și de  oaie. Cumpărăm lapte de vacă de la fermele din Transcarpatia. Laptele de oaie e de la propria fermă de  500 de oi. Lucrăm cu lapte de oaie pe tot parcursul verii”, spune Victoria.

„Suntem o facilitate turistică care are o locație logistică favorabilă în raport cu multe facilități turistice din raionul Hust, așa că ne concentrăm pe turiști. Majoritatea produselor sunt vândute în magazinul nostru. Dar ne prezentăm în anumite rețele de magazine și supermarketuri din Transcarpatia”, adaugă Victoria.

Lângă sala de degustare crește zmeură. Boabele cultivate aici sunt folosite pentru a produce iaurturi locale.

Este păcat, dar anul acesta turiștii din cauza restricțiilor de carantină nu prea au vizitat fabrica de brânzeturi. Potrivit Victoriei, sezonul a început abia pe 10 iulie și a luat avânt doar în august. Au fost mai puțini turiști, dar sunt și vor fi în viitor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 176

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți