Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
13 august 2019

Germanii din județul Caraș-Severin l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu la Cernăuți

Germanii din județul Caraș-Severin l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu la Cernăuți

Membrii Forumului Democratic al Germanilor (FDG) din judeţul Caraş-Severin, România l-au sărbătorit vara aceasta pe Mihai Eminescu în Bucovina istorică, la Cernăuți.
"Acum, în luna în care Banatul îşi sărbătoreşte Centenarul, am realizat un pod simbolic, multilingvistic, multicultural şi multiconfesional, între Banat şi Bucovina istorică. Ambele regiuni au cunoscut o istorie apropiată şi, iată, aceste întâlniri sunt simbolice, atât pentru trecut, cât şi pentru prezent. Suntem datori să le oferim şi un viitor cât mai aproape de sufletele oamenilor care locuiesc în ambele regiuni", a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, citat de BucPress.
Unii dintre cei 34 de cărăşeni care s-au deplasat în Bucovina şi nordul Moldovei au vizitat locuri în care a trăit marele poet Mihai Eminescu, la Botoşani şi la Ipoteşti, iar ceilalţi, la Cernăuţi, în Bucovina de Nord, astăzi Ucraina.
La Cernăuţi, în Casa Germană de pe strada istorică, aşa-zisa Stradă Domnească a venerabilului oraş de pe Prut, Erwin Josef Ţigla a lansat albumul "Monumentele Mihai Eminescu", acţiunea fiind urmată de interpretarea mai multor cântece pe versuri eminesciene de către soprana Elena Cozâltea din Reşiţa. Alături de reşiţeni au fost şi participanţi din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Piatra Neamţ.
"Am vizitat, totodată, comunităţile germane şi româneşti din această zonă. Deosebit de emoţionantă a fost întâlnirea cu un mic cor românesc de la Palatul Naţional al Românilor unde, la Societatea pentru Cultura Românească 'Mihai Eminescu', atât cei veniţi din România, cât şi cei din Cernăuţi au interpretat cântece tradiţionale româneşti, cei prezenţi având cu toţii lacrimi în ochi", a precizat Erwin Josef Ţigla.
Deplasarea reşiţenilor din ultima săptămână pe ambele părţi ale hotarelor ţării de astăzi a fost organizată de Forumul Democratic al Germanilor din Bucovina, condus de Antonia Maria Gheorghiu. 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 242

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți