Cultură
13 octombrie 2017

"Ghetoul lingvistic" poate fi un subiect delicat al pretenţiilor teritoriale” – ministrul ucrainean al educaţiei

Necunoaşterea de către cetăţenii unei zone ale ţarii a limbii de stat o face vulnerabilă la pretențiile teritoriale ale altei țări. Despre aceasta a declarat ministrul ucrainean al educației și ştiinței, Lilia Grinevici în cadrul unei emisiuni pe postul tv"1+1"

“Teritoriile, în care sunt create “ghetourile lingvistice”, devin subiectul sensibil al unor pretenţii teritoriale. Să ne amintim de Crimeea, ce s-a întâmplat acolo? Limba ucraineană nu era prezentă în Crimeea”, a spus ministrul.

Lilia Grinevici a amintit şi de situaţia creată în raionul Beregovo din  Transcarpatia, care este locuită compact de minoritatea maghiară. Aici, 75% dintre elevii şcolilor cu predare în limba maghiară au dat dovadă de cunoştinţe nesatisfăcătoare la evaluarea externă independentă în 2017, inclusiv şi din cauza necunoaşterii limbii ucrainene, a spus Grinevici.

Ministrul ucrainean al educaţiei a subliniat că marea majoritate a populației de aici, în general, nu vorbeşte în limba ucraineană.

Grinevici a mai declarat că ministerul educaţiei şi ştiinţei așteaptă concluziile expertizei Comisiei europene pentru democraţie prin drept (“Comisia de la Veneția”) privind normele lingvistice ale Legii educației, care, posibil, vor include şi unele recomandări.

Potrivit ministrului ucrainean al educaţiei şi ştiinţei, Legea educaţiei corespunde obligaţiilor internaţionale asumate de statul ucrainean.

BucPress 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1269
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți