Cultură
Redactor: Marin Gherman
23 august 2019

Grădinița „Grâurel”, cu două grupe românești, a fost inaugurată la Cernăuți

Grădinița „Grâurel”, cu două grupe românești, a fost inaugurată la Cernăuți

La Cernăuți a fost inaugurată o grădiniță unde vor fi educați peste 100 de copii. Grădinița va avea patru grupe, două cu procesul de instruire în limba română și două – în limba ucraineană, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

Deschiderea acestei grădinițe a devenit posibilă datorită eforturilor mediului asociativ românesc, diplomaților români acreditați la Cernăuți și părinților, care au cerut deschiderea unei grădinițe românești în vechea urbe bucovineană. Până acum a existat o singură grupă de copii români la grădinița nr. 1. Un pas înainte, ca rezultat al numeroaselor demersuri și inițiative, este inaugurarea grădiniței nr. 54, unde vor fi educați zeci de copii români. Grădinița este nouă, fiind cheltuiți din bugetul orașului și statului peste 16 milioane de grivne pentru reconstrcuție și dotare.


Procesul de învățământ va fi lansat de facto în data de 2 septembrie. La deschiderea oficială a grădiniței mixte „Grâurel”, nr. 54, din orașul Cernăuți au participat părinți ai elevilor, reprezentanți ai societăților pentru cultura română, primarul orașului Oleksii Kaspruk, guvernatorul ad-interim Mihailo Pavliuk, conducerea Secției de învățământ a primăriei, consulul Ionel Mitea de la Consulatul General al României la Cernăuți, Elena Stefanciuc, directoarea grădiniței „Grâurel”.

Scriitorul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a comunicat pentru Agenția BucPress, că deschiderea acestei grădinițe cu 2 grupe românești a fost posibilă datorită eforturilor Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, care au susținut inițiativa părinților români. Vasile Tărâțeanu a menționat că românii din Cernăuți au tot cerut o grădiniță românească în centrul orașului, însă deocamdată, ca un prim pas, „salutăm deschiderea grădiniței „Grâurel” și vom continua demersurile și inițiativele pentru inaugurarea în perspectiva anilor a unei sau mai multe instituții preșcolare doar cu grupe românești”.


Este un pas important, care ar putea consolida pozițiile învățământului românesc din orașul Cernăuți. Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista BucPress și BucPress TV, care fac parte din trustul BucPress, a tot informat cititorii despre acest proiect începând cu 2015 și a fost alături de grupul inițiativă la majoritatea ședințelor grupurilor de lucru și la negocieri cu reprezentanții primăriei, chiar dacă deseori procesul părea blocat și lipsit de vreo speranță. Felicitări copilașilor români și părinților!

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2030


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți