Cultură
13 august 2019

Iancu Flondor, nobilul cavaler care ne-a zidit o cetate de lumină pe aceste ţinuturi a fost omagiat la Storojineţ

Iancu Flondor, nobilul cavaler care ne-a zidit o cetate de lumină pe aceste ţinuturi a fost omagiat la Storojineţ

Marele bărbat al neamului, patriotul și binefăcătorul românilor din nordul bucovinei, omul, fără care nu era posibilă Marea Unire din 1918 - Iancu Flondor, a fost omagiat la mormântul de la Maidanul Storojinețului, acolo unde era moșia lui.

La manifestarea cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la naștere, inițiată de către ziarul ,,Zorile Bucovinei,, şi Societatea Jurnaliştilor Independenţi din Cernăuți,  susținută și organizată de către mărinimosul prototop al raionului Storojineț, părintele Vasile Covalciuc, au fost prezenți români de bună credință din Storojineț, precum și reprezentanți ai societăților românești din regiune.

În plus, slujba de pomenire oficitată în curtea bisericii “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ pentru membrii întregii familii Flondor, ctitorii bisericii de la Maidan, a fost onorată de prezența Consulatului General al României la Cernăuți în persoana doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General și a consulului Ionel-Constantin Mitea. De asemenea, nu au lipsit reprezentanții puterii locale, în special primarul or. Storojineț, Nicolae Carliiciuc, adresând cuvinte de laudă întregii familii Flondor, care a contribuit cu fapte bune la dezvoltarea Bucovinei de Nord, atât pe plan politic, cultural cât și economic.

Potrivit doamnei Consul General, Irina Loredana Stănculescu, “Iancu Flondor este personalitatea care a marcat istoric ţinutul Bucovinei, a favorizat Unirea Bucovinei cu România. Fiind un om politic de o mare valoare a promovat pe aceste meleaguri limba română, a luptat pentru dreptate, a iniţiat legi, acte normative ce au adus un plus de valoare acestor ţinuturi. Dacă astăzi vorbim limba română pe aceste ţinuturi se datorează şi acestui mare om politic, curajos, care a luptat pentru Unire”.

Aducând sincere mulţumiri părintelui protopop Vasile Covalciuc şi părintelui Gheorghe pentru serviciul divin oficiat la mormântul lui Iancu Flondor, Nicolae Carliiciuc a menţionat istoria bogată a or. Storojineţ, unde de veacuri trăiesc în armonie şi românii, şi ucrainenii.

În afară de cei menţionaţi, la parastasul de pomenire a celui care a împlinit visul românilor – Unirea, au fost prezenţi Nicolae Toma, redactor-şef al ziarului „Zorile Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, Vasile Răuţ, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, argumentând că preacucernicul părinte nu e doar o personalitate evlavioasă, ci şi un exemplu pentru toţi românii din nordul Bucovinei în faptul cum trebuie să-ţi onorezi înaintaşii.

Referindu-se şi la monumentul celor deportaţi, înălţat lângă cripta lui Flondor, Ilie Popescu, preşedintele Societăţii regionale „Golgota”, a afirmat că împreună cu Societatea republicană „Golgota” înalţă cruci-simbol ale neuitării prin satele noastre româneşti, fac istoria nu doar cu „pana”, ci, după cum a spus cel mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși, ca piatra să cânte pentru generaţiile viitoare, fac să plângă piatra pentru cei plecaţi şi pentru generaţiile, care să nu uite de această tragedie, copiii noştri să cunoască adevărul istoric.

Manifestrarea de comemorare a lui Iancu Flondor s-a încheiat cu omagiu adus prin cântec românesc de interpretele Victoria Costinean şi Maria Dovghei.

Iancu Flondor a fost Membru de onoare al Societății Academice „Junimea” din Cernăuți și al Societății Academia Ortodoxă, redactor-șef al ziarului "Patria" (1897--1900), coeditor și coproprietar al publicației de propagandă românească în limba germană „Bukowiner Journal” (1902--1903). A fost președinte al Partidului Poporal Național Român din Bucovina și al Partidului Creștin Social Român din Bucovina (1908--1910). Din perspectiva funcțiilor deținute, cea mai importantă rămânând activitatea pe plan politic. Contribuția lui Iancu Flondor la Unirea Bucovinei cu România este extrem de însemnată și a fost recunoscută atât de istorici, cât și de contemporanii săi, care scriau:  „atât de strâns legat este numele lui Flondor de actul istoric de la 1918, încât aproape s-a identificat cu dânsul”. După Unire, Nicolae Iorga i-a adus un omagiu lui Flondor, exclamând: „Cu adâncă recunoștință, mulțumim omului întreg și neînfricoșatului Român.“

Agenţia BucPresswww.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 534

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți