Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
25 aprilie 2022

În cea de-a doua zi de Paști românii din nordul Bucovinei s-au adunat în Codrii Cosminului la Stejarul Marelui Voievod

În cea de-a doua zi de Paști românii din nordul Bucovinei s-au adunat în Codrii Cosminului la Stejarul Marelui Voievod
25 aprilie 2022

În cea de-a doua zi de Paști românii din nordul Bucovinei s-au adunat în Codrii Cosminului la Stejarul Marelui Voievod

Românii din nordul Bucovinei așteaptă cu mare bucurie sărbătoarea învierii Domnului – Paștele. Dacă în prima zi în regiunea Cernăuți Paștele este sărbătorit în familie, în cea de-a doua zi, românii din satele de pe Valea Siretului și din lunca Prutului s-au obișnuit să vină în Codrii Cosminului, la Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Anume acolo, lângă stejarul secular, în cea de-a doua zi de Paște deja de mai bine de trei decenii românii vin și înălță rugăciuni în memoria arcașilor și răzeșilor moldoveni, care și-au sacrificat propria viață, apărând credința neamului, limba străbună și vetrele noastre sfinte.

Și-n această luminoasă zi de Paște un sobor de preoți români din regiunea Cernăuți, au oficiat un serviciu divin, pomenindu-i pe marii înaintași ai neamului, arcașii lui Ștefan cel Mare. Or, istoria nu poate fi uitată atât de ușor. Cine-și uită trecutul, nu are viitor, spun marii învățați.

La slujba de pomenire a arcașilor marelui Voievod din Codrii Cosminului au fost prezenți și reprezentanți ai comunității românești – profesori, medici, ziariști, studenți, elevi pentru care trecutul constituie o pagină de neuitat în istioria neamului. S-au discutat despre problemele comunității românești, amintindu-se , totodată despre frumoasele obiceiuri de Paște care se mai păstrează în Nordul Bucoivinei.

Din partea Consulatului general al României la Cernăuți a fost prezentă doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul general, care a transmis un mesaj de felicitare adresat comunității românești din regiunea Cernăuți cu prilejul Sfintelor Paști, menționând gestul românilor de a-i omagia pe înaintașii neamului și de a se aduna an de an în inima Codrilor Cosminului, lângă Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Din cauza războiului din Ucraina numărul celor care au venit anul acesta la Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Codrii Cosminului să înalțe rugăciuni și să se roage pentru sufletele arcașilor marelui voievod a fost mult mai mic. Oricum, cei care s-au adunat au aprins câte o lumânare și pentru cei care n-au reușit să ajungă.

Vitalie ZÂGREA pentru BucPress TV

Material video
În cea de-a doua zi de Paști românii din nordul Bucovinei s-au adunat în Codrii Cosminului la Stejarul Marelui Voievod. Urmăriți un reportaj ralizat de Vitalie ZÂGREA.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 375


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți