Cultură
12 ianuarie 2020

În localitatea bucovineană Iordănești a fost sfințită o impunătoare Troiță cu paraclis la subsol

În localitatea bucovineană Iordănești a fost sfințită o impunătoare Troiță cu paraclis la subsol

La intrarea în satul Iodănești, raionul Hliboca, dinspre Ropcea Storojinețului, pe stada Mihai Eminescu, a fost sfințită o impunătoare Troiță cu paraclis la subsol. Este o lucrare fără asemănare prin partea locului, la sfințirea căreia a participat un sobor preoțesc condus de Înalt Prasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, notează publicația „Monitorul bucovinean”, citată de Radio Cernăuți.

Sute de iordăneșteni și vecini ai lor din satele din împrejurimi au venit să împărtășească bucuria acestui eveniment spiritual, care, pe semne, nu întâmplător a fost rânduit de Dumnezeu anume pentru zilele când ne bucurăm de Nașterea în trup a Mântuitorului. Aici, pe valea Siretului, El a fost slăvit și prin sfințirea acestui ansamblu, despre care ÎPS Meletie a spus că „paraclisul de la subsolul troiței simbolizează chilia în care s-a născut pruncul Iisus”, fapt atât de simbolic pentru zilele în care ne bucurăm de nașterea Lui.

În cuvântul său de învățătură după oficierea sfințirii, și părintele protoiereu mitrofor Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, a spus că acest ansamblu poate simboliza atât nașterea lui Hristos prin paraclisul de la subsol, dar și răstignirea Lui pentru mântuirea noastră, având ca simbol crucea cu chipul răstignit, care îi va întâmpina pe cei ce vor veni ori vor pleca din sat, binecuvântându-i. Ce-i drept, Iisus s-a născut într-o chilie mult mai modestă, ceea ce simbolizează modestia, fapt care trebuie să ne caracterizeze, a concluzionat protopopul de Hliboca.


Cuvinte de mulțumire celora care au înălțat această troiță cu paraclis au venit și din partea părintelui Marcel Nițu, parohul bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, a primarului Gheorghe Lutic. Corul „Fiii Arboroasei” condus de părintele Vasile Pojoga cât și cei mai micuți colindători din sat instruiți de studenta Maria Nițu, au interpretat colinde, fiind răsplătiți de înaltul arhiereu cu dulciuri, notează „Monitorul bucovinean”.

Dar cine sunt acei investitori în credința în Dumnezeu, a cui e jertfa materială și cine a muncit? Cui au fost aderesate atâtea mulțumiri?

Ceea ce poate fi văzut aici este jertfa familiilor fraților Toadere, Nicolae și Gheorghe Bilețchi din Iordănești . Toți dintr-o familie numeroasă în care au fost 10 frați și surori. Aceasta a fost dorința lor, să fie înălțată această troiță atât în memoria părinților, în deosebi a mamei Varvara, care a fost o femee cu o credință ieșită din comun, fapt făcut public de părintele Ion Banilean, dar și pentru sănătatea familiilor lor, a fraților și surorilor și tuturor celora dintr-un neam cu ei. Și nu e unica lor jertfă pentru Biserica lui Hristos, multe rămânând în taină.

Frații Toadere, Nicolae și Gheorghe au fost distinși de către ÎPS Meletie, Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, cu Diplome de Laudă „ pentru truda și osteneala întru slava Sfintei Biserici Ortodoxe”, fiind apreciați ca drept „ctitori ai capelei în cinstea Nașterii Domnului din satul Iordănești, protopopiatul Hlibocii”, menționează jurnalistul Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului „Monitorul bucovinean”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 709

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți