Cultură
06 mai 2019

În regiunea Cernăuți a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea ostașilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

În regiunea Cernăuți a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea ostașilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

În data de 5 mai 2019, în localitatea Voloșcove, raionul Secureni, regiunea Cernăuți, a avut loc o acțiune de dezvelire și sfințire a unei plăci comemorative  în cinstea soldaților români căzuți pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. În cimitirul din localitate sunt circa 72 de cruci sub care odihnesc osemintele ale aproximativ 140 de militari români, informează Agenția de știri BucPress. 

Inaugurarea acestei plăci a fost realizată din inițiativa Centrului de Studii Istorice și Culturale din Cernăuți (președinte Petru Grior) și Asociației Veteranilor de Război din Rădăuți, reprezentată de colonelul (r) Nicolovici Nicolae, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.

La cimitirul vechi din localitatea Voloșcove, care este situat în apropierea râului Nistru, pentru a duce un pios omagiu soldaților români au fost prezenți: ministrul consilier de la Consulatul României la Cernăuți, Ionel Ivan, cu soția Mioara Ivan, rudele militarului Constantin Zotoiu (decedat 18 Iulie 1941): Safta Frățilă, Maria Morteciu, împreună cu copiii, colonelul (r) Nicolovici Nicolae, istoricul Petru Grior, primarul satului Voloșcove, Oleg Guivan, directorul Complexului instructiv-educativ din localitate, cadre didactice, școlari.

Slujba de pomenire a fost oficiată de doi preoți: cel din localitate și preotul militar Radu Nicolau din Suceava, venit la invitația organizatorilor.


În cadrul ceremoniei comemorative au luat cuvântul primarul satul Voloșcove, Oleg Guivan, colonelul (r) Nicolovici Nicolae, istoricul Petru Grior și Ionel Ivan, ministru consilier al Consulatul General al României la Cernăuți.

Ionel Ivan, în discursul rostit la Cimitirul militarilor români, a transmis mesajul de mulțumire din partea consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

Potrivit domnului Petru Grior, președintele Centrului de cercetări istorice și culturale, datorită faptului că Safta Frățilă își căutase tatăl decedat în Război și a dat de urmele lui aici, a fost descoperit Cimitirul din Voloșcove.

Potrivit corespondentului BucPress, Mariana Struț, în perioada sovietică crucile militarilor români au fost scoase, iar localnicii le-au păstrat. După proclamarea independenței Ucrainei, crucile au fost reinstalate.  Primarul satului Voloșcove a menționat că în fiecare an aici preoții ucraineni oficiază slujbe de pomenire a acestor ostași români.

Mai multe detalii – în reportajul realizat de BucPress TV.

Agenția BucPress – www.bucpress.euMaterial video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1229

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți