Cultură
Redactor: Marin Gherman
14 mai 2019

În satul Bahrinești au fost renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi

În satul Bahrinești au fost renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi

În cimitirul din satul Bahrinești, regiunea Cernăuți, au fost recent renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi, fiind vorba de preotul Ioan Mandicevschi și rudele acestuia. Ioan Mandicevschi a fost strămoș al renumitei pleiade de compozitori și profesori români din Bucovina, printre care Constantin Mandicevschi, autorul imnului Bucovinei „Cântă cucu în Bucovina” și compozitorul cu renume mondial, Eusebiu Mandicevschi, notează Agenția BucPress.  

Renovarea mormintelor a fost realizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, condusă de Vladimir Acatrini (scrie teza de doctorat despre familia Mandicevschi), proiectul fiind susținut de familia Acatrini, juristul Claudiu Vlad din Ialomița și o familie de creștini-ortodocși români.


Ioan Mandicevschi s-a născut şi a murit în satul Băhrineşti. Astăzi este greu de spus când s-a născut părintele Ioan. Despre data morții avem înscrisul din Cartea de înregistrare a decedaților din satul Bahrineşti din anii 1843-1890 unde la pagina 96, la numărul 57, este înregistrat că parohul Iwan Mandicevschi a murit la 18 iunie 1853 și a fost înmormântat la 20 iunie la vârsta de 72 de ani. În cimitirul vechi din satul Băhrineşti, unde este înmormântat părintele, pe cruce este scris în limba română (cu caractere chirilice) că parohul Ioan Mandicevschi a trecut la cele veşnice la vârsta de 75 de ani. Despre Ioan Mandicevschi găsim informații și în volumul Documente bucovinene, alcătuit de Teodor Balan, unde în documentul Băhrinești din 5 februarie 1814 sunt numiți unii proprietari ai satului: „Antohi Stroici lasă copiilor săi Gheorghe, Manolachi, Petrachi, Mihalachi și Niculai moșia sa Bahrinești”. Documentul se încheie cu următoarea afirmație: „La această dată m-am întâmplat și eu Iohan Mandetschewski pastor local”.

Satul Bahrinești merită să fie vizitat de turiști români de pretutindeni pentru că păstreaza memoria istorică a marilor reprezentanți ai neamului românesc.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

FOTO: Mormintele până la renovare

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 851

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți