Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
17 ianuarie 2022

În Ucraina au intrat în vigoare normele legii lingvistice privind presa scrisă

În Ucraina au intrat în vigoare normele legii lingvistice privind presa scrisă
17 ianuarie 2022

În Ucraina au intrat în vigoare normele legii lingvistice privind presa scrisă

Majoritatea presei scrise din Ucraina urmează să apară în ucraineană. Prevederile Legii „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” au intrat în vigoare la 16 ianuarie. Au trecut mai bine de 2,5 ani de la adoptarea legii pentru trecerea la limba de stat a ziarelor și revistelor.

Conform articolului 25 din Legea limbii, presa scrisă din Ucraina publicată într-o limbă străină trebuie să asigure publicarea exemplarului și  în limba ucraineană, care nu va diferi ca conținut și număr de copii în alte limbi.

„Mass-media tipărită poate fi publicată în alte limbi decât limba de stat, cu condiția ca ediția în această limbă să fie publicată în limba de stat în același timp cu ediția relevantă. Toate versiunile lingvistice trebuie publicate sub același nume, să corespundă în conținut, volum și modalitate de tipărire, iar edițiile  lor trebuie să aibă aceeași numerotare, serie și să fie tipărite într-o singură zi”, se spune în articolul 25 din lege.

În plus, mediile publicate în limbi străine pot fi distribuite prin abonament, cu condiția să fie posibil să se aboneze la aceste media în Ucraina în ucraineană. Fondatorii presei scrise sunt obligați să producă, să publice și să livreze un exemplar obligatoriu al numerelor în limba de stat. În plus, în toate locurile de distribuție a presei scrise, presa scrisă publicată în limba ucraineană trebuie să fie cel puțin 50% din titluri. Și dacă există denumiri  în limbi străine în locurile distribuirii presei tipărite, ar trebui să fie disponibilă și versiunea în limba ucraineană.

Cui nu se aplică norma articolului 25

Cerințele articolului 25 nu se aplică presei scrise tipărite exclusiv în limba tătarilor  din Crimeea, alte limbi ale popoarelor indigene din Ucraina, engleză sau o altă limbă oficială a Uniunii Europene, indiferent dacă acestea conțin texte în ucraineană. În astfel de cazuri, se face o copie obligatorie a numărului în limba corespunzătoare de publicare.

Despre amenzi

Pentru prima încălcare a acestei prevederi a legii, mass-media va fi amendată de la 400 la 500 de venituri minime neimpozabile. Pentru încălcări repetate - de la 500 la 700 venituri minime neimpozabile. Comisarul pentru limba ucraineană are dreptul de a urmări penal publicație.

Textul legii lingvistice a fost publicat în ziarul „Vocea Ucrainei” pe 16 mai 2019. Potrivit prevederilor tranzitorii ale Legii, articolul 25 urma să intre în vigoare la 30 de luni de la data publicării legii.

Pentru presa scrisă locală, aceste prevederi ale articolului 25 din Lege vor intra în vigoare la 16 iulie 2024.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 400


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți