Cultură
02 octombrie 2017

Löwendal, „pictorul Bucovinei și al țăranului român” – o descoperire în Germania

Löwendal, „pictorul Bucovinei și al țăranului român” – o descoperire în Germania

Publicul berlinez prezent la vernisajul expoziției George Löwendal de la Galeria ICR Berlin și mai apoi pe durata târgului de artă ,,Berlin Art Week” a avut ocazia să descopere opera ,,unui excelent portretist, un expresionist înzestrat, cu simțul observației, precum celebrii artiști germani George Grosz și Otto Dix sau pictorul de scene psihedelice Ludwig Meidner”, așa cum menționa Ingeborg Ruthe, journalist de artă în articolul apărut în celebrul jurnal ,,Berliner Zeitung”.

Expoziția ,,Arta ca teatru, teatrul este artă”, organizată de Fundația Löwendal în colaborare cu ICR Berlin, a reunit 60 de picturi, desene, grafică la galeria Centrului Cultural Român.

Traducerea articololului scris de Ingeborg Ruthe, jurnalist și critic de artă pentru rubrica artistică a jurnalului ,,Berliner Zeitung”:

„Expresiv până în vârful bărbiei”.

Tablourile lui George Löwendal la Centrul Cultural Român.

Diabolicul vizitiu agită biciul, rânjind, îți pare că-l auzi pocnind, în vreme ce caluțul temător-supus merge la trap, nările umflate și gura căscată exprimând efortul panicat. O scenă teatrală – într-adevăr, desenul în culori a fost elaborat în perioada 1918/1921 drept crochiu pentru un decor de teatru de către pictorul, desenatorul și artistul dramatic George Löwendal, născut în anul 1897 ca fiu al unei familii nobile din Danemarca, la St. Petersburg, mort în 1964 la București.

Atunci, pe la 1920, tânărul Löwendal, ajuns artist în Bucovina, trecea mai

degrabă drept ,,rusul pripășit pe aici”. Astăzi se numără printre cei mai

complecși artiști ai României din modernitatea ante- și postbelică.

În schimb în Germania opera sa reprezintă o descoperire. 60 de picturi, desene, grafică pot fi văzute la galeria Centrului Cultural Român. Și elementul deosebit: Löwendal a fost un excelent portretist, un expresionist înzestrat, cu simțul observației, la fel ca celebrii artiști germani, de pildă George Grosz, Otto Dix, precum pictorul de scene psihedelice Ludwig Meidner.


Ce cap - cu ce bărbie! Graficianul l-a caracterizat pe muzicianul din Cernăuți în anul 1931 drept scripcar al diavolului. A pictat țăranii aspri din regiune, femeile – și miturile. Cu toții s-au lăsat seduși de Löwendal, a fost venerat și admirat. Iar de faptul că el și opera sa, tablourile sale expresioniste, în permanență și ușor suprarealiste din vremurile avangardelor europene, precum și decorurile sale de teatru și figurinele nu au intrat în uitare, se ocupă Fundația Löwendal. Ea a făcut posibilă și această descoperire pentru publicul berlinez.”

Articolul este însoțit de două reproduceri ale unor lucrări din expoziție, cu următoarele subtitluri:

1. George Löwendal a pictat în 1918/1921 acest ,,Vizitiu” pentru un decor de teatru

2. Genial reprezentat: ,,Scripcar cernăuțean”, 1931.

BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1399


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți