Cultură
Redactor: Marin Gherman
22 mai 2018

La 14-15 iunie va fi inaugurat un nou sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți

La 14-15 iunie va fi inaugurat un nou sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți

În perioada 14-15 iunie 2018, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, inaugurează noul sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți (str. Mitropolitul Andrei Șeptițchi, nr. 23). Această Școală contribuie, de la înființarea ei, la revitalizarea și valorificarea autenticității culturii românești, folclorului muzical românesc din această zonă și nu numai – informează Agenția BucPress.

Potrivit unui comunicat de presă, remis BucPress, această Școală Populară vine să completeze lipsa de informații actuale despre istoria și cultura tradițională românească a nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și Ținutului Herța, valorificând tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul tineretului, contribuie la stabilirea cooperării optime între Asociațiile culturale românești, prin crearea unui spațiu veridic și argumentat al culturii autentice românești.

Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din municipiul Cernăuți este un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, un proiect pe care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți îl implementează pe bază de voluntariat, începând cu luna octombrie 2014.

Inițial Școala a fost un experiment pe durata a câteva luni, care după o analiză profundă privind viabilitatea și necesitatea unei asemenea instituții în ținuturile istorice Românești, a determinat Consiliul director al Centrului să ia hotărârea de a deschide oficial Școala Populară de Artă. În februarie 2015, în sprijinul Școlii a fost înaintată o solicitare de finanțare, care parțial a fost finanțată de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E. al României. Acest sprijin și în anii următori, chiar dacă a fost uneori insuficient, a dat posibilitatea de a crește numărul secțiunilor Școlii și de a pregăti mai mulți copii, cu ajutorul voluntarilor Centrului. Copiii din cadrul Școlii sunt pasionați și dornici să studieze arta populară și tezaurul cultural imaterial românesc, alături de părinții români, care au grijă ca tânăra generație să crească în spiritul adevăratelor valori ale neamului nostru.

În momentul de față la această Școală sunt înscriși 137 discipoli la secțiunile: Limba și literatura română, arta teatrului popular; Istoria și civilizația românească; Canto-muzică populară; Coregrafie etnografică; Pictură naivă; Încondeiere ouă; Sculptură în lemn;  Multimedia.

Valorificarea culturii naționale și a tradițiilor strămoșești, păstrarea comorilor folclorice sunt mijloacele prin care Centrul Bucovinean de Artă dorește să contribuie la prosperarea național-culturală a neamului românesc în această zonă istorică.

Pe parcursul a 6 luni cu donații din partea părinților, a românilor de bună credință din țară și din afară, dar și cu ajutorul discipolilor școlii, care au susținut zeci de spectacole caritabile, pentru a aduna fonduri pentru reparații, încăperile  destinate pentru cursuri au fost consolidate și reparate. „Suntem pe ultima sută de metri în amenajarea și dotarea acestui edificiu, dar noi în continuare avem nevoie și colectăm fonduri, care sunt foarte necesare pentru a termina lucrările”, se spune în comunicat.

Se dorește ca această să devină și un loc pe care-l pot folosi toate Asociațiile național-culturale din Regiunea Cernăuți, care doresc să organizeze evenimente culturale românești, care își doresc să sublinieze relevanța desfășurării lor într-un spațiu multietnic și multicultural și care susțin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viață.

La evenimentul de inaugurare și sfințire a noului sediu al Școlii, eveniment atât de important pentru Centrul Bucovinean de Artă și pentru copiii de etnie română din Regiunea Cernăuți, va participa o importantă delegație din România.

„Invităm la această inaugurare pe toți membrii comunității românești să ni se alăture pentru a construi împreună, pentru a găsi cele ce ne unesc și pentru a șterge ceea ce ne desparte”, se mai spune în comunicatul de presă.

BucPress        

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 695

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți