Cultură
15 martie 2022

La Cernăuţi - Refugiul cărţilor

La Cernăuţi - Refugiul cărţilor
15 martie 2022

La Cernăuţi - Refugiul cărţilor

Tot ce vedeți în aceste imagini nu sunt saci cu produse alimentare sau alte ajutoare pentru refugiați. Dar tot e despre un refugiu. Am repetat de atâtea ori, iar astăzi mai mult ca oricând spun aceste cuvinte: ”...Mi-am dorit tare mult să fiu înțeles”. Le-am preluat de la doctorul Gheorghe Nandris din Sibiu, nepotul Aniței Nandriș, cunoscută în spațiul românesc ca simbol al suferințelor românilor din satul-martir Mahala. Cu această dorință și-a trimis cu câteva luni înainte de moarte, acum doi ani, conaționalilor din nordul Bucovinei, noua și ultima sa carte despre nemurirea sufletului. Astăzi la baștina sa Mahala (cotul Ostrița) au ajuns câteva mii de cărți și reviste, adunate pe parcursul anilor în tezaurul Bibliotecii ”Glasul Bucovinei”, filială a Editurii ”Alexandru cel Bun”.

Tot pentru nemurirea sufletului se fac eforturi ca această hrană spirituală să nu se piardă. E război în Ucraina și acest dezastru lovește nu numai în oameni și în bunurile lor materiale, dar poate chiar mai mult în cele sfinte, în valorile spirituale, mai ales ale noastre, ale românilor, care nici în timpuri bune nu era ușor să ne înmulțim averea spirituală sau măcar să păstrăm ceea ce am moștenit de la înaintași. 

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, speră că adăpostul oferit (prin implicarea activă a ex-primăresei Elena Nandriș) de generoșii români de la baștina renumiților intelectuali ai familiei Nandriș, e temporar. Sperăm și noi, cei care am ajutat-o (Natalia Proțiuc, Vladimir Acatrini, Dragoș Olaru, Vasile Rauț, Mihai Grosu, Dumitru Fedorcea, Nicolae Paulencu, familia Valentinei Jecov) că biblioteca ”Glasul Bucovinei” se va întoarce în capitala istorică a Bucovinei, pentru a menține și mai departe tradiția veche a Cernăuțiului, renumit în perioada austriacă și românescă, ca oraș cu mai multe biblioteci și librării decât cârciume.

Maria Toaca

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 388


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți