Cultură
Redactor: Mariana Struț
15 februarie 2020

La Cernăuți a fost inaugurată o expoziție cu obiecte din comuna Voloca

La Cernăuți a fost inaugurată o expoziție cu obiecte din comuna Voloca

În data de 14 februarie la Muzeul etnografic regional din Cernăuți a fost inaugurată o expoziție cu obiecte istorice și vestimentare din satele comunei Voloca, raionul Hliboca (Adâncata).

 

 

 


În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte vestimentare din localitățile Voloca, Hrușăuți și Valea Cosminului. De asemenea sunt expuse colecții de monede, obiecte de uz casnic, unelte de muncă corespunzătoare preocupărilor pe care le-au avut locuitorii acestor sate bucovinene în trecut și în prezent.

 


”Avem o serie de expoziții conacrate satului natal. Încercăm să prezintăm satele regiunii Cernăuți. Actualmente prezentăm atenției publicului larg satele care fac parte di comuna Voloca, raionul Hliboca: Voloca, Hrușeuți și Valea Cosminului. În expoziția dată se găsesc obiecte vechi de sute de ani atât și obiecte contemporane. Sunt colecții etnografice, colecșie nomesmatică cu ducați de aur și nu doar. De asemenea sunt expuse colecții vestimentare cu straie autenticedin zonă și cu modele unice de rochii de mireasă prezentând tradiții care sunt păstrate cu sfințenie”, a menționat șefa de secție al Muzeului etnografic regional Nelea Kiricenko.

Satul Voloca pe Derelui este cunoscut în lume grație faptului că aici funcționează secțiuni mari de confecționare a rochiilor de mireasă, care sunt trimise departe peste hotarele țării.

Expoziția inaugurată are o denumire simbolică ”De la negru la alb”. În așa mod autorii au vrut să redea că îndeletnicirile din trecut ai locuitorilor satelor erau legate de prelucrarea pământuui iar în prezent ei se ocupă de confecționarea rochiilor albe ca zăpada.

”În expoziție este redată geneza satelor noastre. Începând cu prima carte bisericească datând 1829. În care se găsesc note despre locuitorii satului contribuabili, despre ceea cum se dezvolta satul. Sunt prezentate meșteșugurile țăranilor, deoarece locuitorii satelor noastre în majoritate prelucrau pământul. Din acest motiv expoziția este denumită ”De la negru la alb”. Adică de la pământul negru la rochiile albe”, a specificat locțiitorul primarului comunei Voloca, Vasile Palamariuc.

Expoziția este deschisă din 14 februarie până pe 10 martie 2020.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 545

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți