Cultură
Redactor: Mariana Struț
22 martie 2022

La Cernăuți Monumentele culturale vor fi protejate de eventuale ostilități

La Cernăuți Monumentele culturale vor fi protejate de eventuale ostilități
22 martie 2022

La Cernăuți Monumentele culturale vor fi protejate de eventuale ostilități

Monumentele culturale din orașul Cernăuți vor fi protejate împotriva eventualelor ostilități. Restauratorii din Polonia au trimis materiale pentru conservarea vitraliilor, clădirilor și sculpturilor. În special, principalul monument al UNESCO Reședința Mitropoliților Bucovinei și Dalmației este în centrul atenției celor care se preocupă de protejarea edificiilor orașului vechi.       

Despre aceasta adeclarat directorul interimar al Departamentului  orășenesc de protecție a patrimoniului cultural Victoria Didenko, potrivit UA Bucovina.

La inițiativa restauratorilor din aproape zece orașe poloneze, la Cernăuți au ajuns mașini cu material speciale. Acestea vor fi folosite pentru protejarea monumentelor de importanță națională și locală. În special, panoul vechi de peste un secol al Muzeului de Artă, Biserica Armenească, Casa Poporului Evreu, sculpturi și basoreliefuri de pe strada pietonală  Kobilianska și altele.

S-a început mai întâi de toate de la vitraliile Bisericii Sfânta Inimă a lui Isus. Este un monument de arhitectură neogotică din secolul al XIX-lea.

Țesături impermeabile și refractare, vată minerală și pelicule membranare au fost transferate pe acoperiș pentru protecție. Potrivit lui Didenko, aceste materiale nu vor putea proteja edificiile de patrimoniu cultural de impactul sever, dar le vor proteja de un posibil incendiu.

Materialele pentru conservarea vitraliilor de la Reședința Mitropoliților au fost parțial furnizate din Lviv. Cu ajutorul acestora vor fi echipate părțile essentiale a bisericii seminarului și din Sala de Marmură.

Din materialile furnizate vor fi create panouri de protejare acestea vor include vată mineral și plasă metalică și scuturi, din metal sau din lemn”, a spus Irina Korotun, șefa Departamentului de Arhitectură de la Universitatea Cernăuţi.

Potrivit Consiliului orășenesc  Cernăuți, lista monumentelor de protejat se poate modifica ulterior. Potrivit lui Didenko, scuturile vor fi montate de arhitecți, voluntari și studenți ai Facultății de Arhitectură.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 169


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți