Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
05 ianuarie 2021

La Cernăuți va vedea lumina tiparului antologia „Paul Celan-100”

La Cernăuți va vedea lumina tiparului antologia „Paul Celan-100”

La 23 noiembrie 2020 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți poeți europeni postbelici: Paul Celan. Anul trecut, Corporația Literară „Meridian Czernowitz” a organizat la Cernăuți o serie de acțiuni culturale prilejuite de comemorarea centenarului nașterii acestui scriitor. De asemenea, în centrul regional s-a deschis reședința „Paul Celan 100” - un proiect în care zece artiști, cinci ucraineni și cinci germani, au lucrat la un eseu despre poetul Paul Celan.

„Artiștii au lucrat atât la „reședința” din Cernăuți, cât și în regim online. În 2021 plănuim să publicăm o antologie de eseuri ale autorilor. Apropo, în antologie se va regăsi și textul scriitorului Iurii Andruhovici, cel care a devenit primul „locuitor” al casei literare”, spune doamna Eughenia Lopata, directorul Corporației Literare „Meridian Czernowitz”.

Potrivit publicației Poglead, antologia „Paul Celan-100” va include 14 eseuri, jumătate dintre care vor fi semnate de autori germani, iar cealaltă jumătate de autori ucraineni. Această antologie va fi bilingvă.

Paul Celan este o persoană unică care întruchipează o combinație de culturi: evreiască, românească, austriacă, germană, franceză și ucraineneană. Poetul s-a născut într-o familie evreiască de austrieci din Cernăuți, avea cetățenia română, este considerat un clasic al literaturii germane și s-a sinucis la Paris.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 207


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți