Cultură
Redactor: Marin Gherman
15 aprilie 2019

La Ismail s-a înființat Cenaclul literar „Ecoul Bugeacului”

La Ismail s-a înființat Cenaclul literar „Ecoul Bugeacului”

La data de 12 aprilie 2019, în cadrul Centrului de Informare al României din Ismail, în colaborare cu Asociația Asociația “Centrul de Informare Românesc” (CIRo), a fost deschisă prima ședință de lucru a Cenaclului literar „Ecoul Bugeacului”. Obiectiv principal al Cenaclului este promovarea culturii şi creației literare a autorilor de limba română ce locuiesc în Basarabia istorica (regiunea Odesa). Iniţiativa înfiinţării unui cenaclu literar în zona Bugeacului îi aparține jurnalistului și scriitorului Vadim Bacinschi.

Şedinţa Cenaclului a fost deschisă de Natalia Ursu, administrator CIRI, care a menționat faptul, că prin activităţi culturale de promovare a identităţii româneşti în sudul Basarbiei istorice, prin activități de valorificare a moștenirii literare a autorilor de limba română sud-basarabeni, prin activități de susținere si promovare a tinerelor talente în ale scrisuli românesc, a poeților populari și editarea de carte românească etc., se va încerca și, cu toată certitudinea, se va reuşi relansarea mişcării literare în zona Bugeacului.

La propunerea scriitorului V. Bacinschi, Președinte al Cenaclului literar „Ecoul Bugeacului” a fost ales poetul Ion Bâcu, autor al mai multe culegeri colective ale poeților din Ucraina și România, autor al culegerii de versuri "Toți mă cred tânăr. Toreador", al cărei manuscris a fost premiat la Galați, la Ediția din anul 2000 a Festivalului Național de Poezie "Grigore Hagiu".

La întâlnire au participat poeți din zona Bugeacului, membri ai asociațiilor românești, profesori de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, studenți și oaspeți.

Poetul Ion Bâcu a ținut un discurs în fața publicului, prezentând obiectivele și planul de activități ale Cenaclului. La fel, dlui a propus ca membrii fondatori ai Cenaclului să fie numiți poeții sud- basarabeni:

Vadim BACINSCHI, scriitor și jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Laureat al Premiului Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români (2014) și al Premiului Festivalului de Poezie "Ion Vatamanu sau Dimineața Mărului" (Chișinău, 2015).

Eufrosinia COJOCARU, poet din satul Plavni(Barta), raionul Reni, autoare a cărților de versuri "Exod" (Oradea, 2006), "Curcubeu" (Bolgrad, 2016) și de proză pentru copii "Legendele Dunarii și alte povești" (Galați, 2012) și "Fântâna cu ingeraț" (Cernăuți, 2005);

Vera BALICA-BOINEGRI, poet din Oziornoe ( Babele), raionul Ismail, autoare a mai multor poezii în limba română, poezii pentru copii.

Participanții cenaclului, în fața unui public de iubitori ai poeziei, au citit din propriile creații și din creațiile poeților sud-basarabeni. La fel, din propriile creații au citit și tinerii studenți de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Ședinţa de cenaclu se va desfăşura în fiecare lună.

În a doua parte a Cenaclului literar „Ecoul Bugeacului”, care a avut loc la data de 12 aprilie 2019, la Centrul de Informare al României din Ismail, a fost prezentat proiectul de stat „Literatura și arta picturii regionale ale grupurilor etnice sud‐dunărene din Ucraina ca modalitate de construire a identității colective la nivel local”.

Proiectul este finanțat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina și implementat de Universitatea Umanistă de Stat din Ismial.

Obiectivul proiectului- publicarea materialelor de referință și de cercetare pentru cursul "Literatura plaiului natal", care va cuprinde patrimoniul cultural al grupurilor etnice din regiune: ucraineni, bulgari, români, găgăuzi, ruși, albanezi, în special, al germanilor basarabeni.

Rezultate așteptate:

• Antologia poeziei regionale

• Culegere de proză regională

• Monografie colectivă cu o analiză profesională a materialelor de artă

• Albumul "Pictori Basarabeni"

• Enciclopedia "Artiști ai Bugeacului".

Autorii proiectului:

Critici literari: prof. univ. Tatiana Șevciuc (coordonator), prof. univ. Galina Reibediuk (executor responsabil), prof. univ. Ala Sokolova (specialist principal)

Istorici Basarabeni: prof.dr. în ștințe istorie Lilia Tsiganenko

Colaboratori și formatori ai grupurilor etnice din Bugeac: grupul român -Natalia Ursu, grupul bulgar- Elena Berestețka, grupul german- Natalia Golovina.

Blocul “Patrimoniul cultural al etnicilor români din zona Bugeacului” care va face parte din cadrul cursului "Literatura plaiului natal" va fi prezentat în două limbi: română și ucraineană. La traducerea materialelor de referință și de cercetare din limba română în limba ucraineană vor lucra:

Natalia Ursu, profesor de limbă și literatură română, administrator din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail

Lubov Burlac, profesor de limbă română și limbă ucraineană, specialist la Centrul de Informare al României din cadrul UUSI

Natalia Ianțos, studentă la UUSI și Universitatea"Dunerea de Jos"

Marina Copanoi - poet, membru al Uniunii Interregionale a Scriitorilor din Ucraina, traducere a textului artistic în limba ucraineană

Galina Reibediuk – prof. al Departamentului de Limba și Literatura Ucraineană din cadrul UUSI

Pentru cursul "Literatura plaiului natal" - Antologia poeziei regionale, membrii Cenaclului literar „Ecoul Bugeacului” au propus 12 nume de poeți români din Bugeac, care au scris și scriu poezii în limba română ( lista cu nume poeți și poeziile acestora se anexează). Poeziile acestora vor fi prezentate în două limbi: română și ucrainană.

Este pentru prima dată cand se va traduce la nivel academic poezia română din zona Bugeacului în limba ucraineană și va intra în școlile din regiune.

Natalia URSU, administrator CIRI – Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 841
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți