Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
02 septembrie 2021

Liceul românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuți – 30 de ani de activitate

Liceul românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuți – 30 de ani de activitate
02 septembrie 2021

Liceul românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuți – 30 de ani de activitate

Sărbătoare dublă pentru românii din orașul Cernăuți. Fostul Gimnaziu nr. 6 Alexandru cel Bun cu predare în limba română  din centrul orașului Cernăuți a început la 1 septembrie noul an de învățământ, având un nou statut - Liceu cu predarea în limba română, iar instituția respectivă și-a deschis pentru prima dată ușile în fața micilor românași din bătrâna urbe cernăuțeană acum 30 de ani.

Grație unor eforturi mari depuse de un grup de români entuziasmați din nordul Bucovinei, îndrăgostiți de limba și cultura română, în frunte cu răposatul Mihai Jar, primul director al școlii, aceștia au reușit atunci să convingă autoritățile ucrainene să deschidă o școală românească cu un număr de 127 de elevi în centrul orașului Cernăuți, afirmă directorul Liceului Ion Ignat.

 „Anul acesta pentru a 30 oară a răsunat primul clopoțel în toate școlile din Ucraina ca stat undependent și e foarte important că pentru a 30 oară a răsunat clopoțelul și în instituția noastră de învățământ care și-a deschis ușile festive la 1 septembrtie 1991 ca școală de cultură generală nr. 29 cu limba română de predare. Am început cu 127 de elevi care au fost primii și care au pus baza acestei școli. Pe parcursul acestor ani am întâlnit diferite și greutăți, și lucruri bune pentru că a fost un proces de formare a statului și de statornicire a instituției noastre, dar le-am învins pe toate pentru că ținem la școala noastră, ne iubim instituția noastră… Anul acesta noi începem activitatea cu 367 de elevi în 15 clase. Față de anul trecut numărul s-a mărit cu 11 elevi”, a declarat pentru BucPress TV Cernăuți Ion Ignat, directorul Liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Cernăuți

Doina Colesnicov s-a numărat printre primii profesori ai Liceului românesc din Cernăuți. A venit de la Chișinău pentru a le altoi tinerilor români din nordul Bucovinei dragostea de limba română. De atunci au trecut 30 de ani.

„Pentru mine personal 1 septembrie 2021 este semnificativ dintr-un simplu motiv – cu 30 de an în urmă am venit pentru prima dată profesoară la școala 29, prima școală cu limba română de predare din centrul orașului Cernăuți.  Deci, suveranitatea Ucrainei coincide și cu deschiderea primei școli românești din centrul urbei cernăuțemne. În iunie 1991 a fost primită hotărârea de a deschide această școală în centrul orașului și cu ajutorul lui Dumnezeu la 1 septembrie ne-am adunat într-un colectiv foarte mic, eram 12 profesori în frunte cu răposatul Mihai Jar, care ne-a călăuzit până în 1998. Mai târziu școala a devenit Gimnaziu în 2007, în 2017 a primit titlul de „Alexandru cel Bun” și iată că astăzi am primit titlul de Liceul „Alexandru cel Bun”. 30 de ani de activitate în această școală este un termen interesant, aș spune eu foarte interesant, fiindcă am trecut împreună cu independența Ucrainei prin toate situațiile, deciziile care au fost luate la diferite nivele și istoria școlii noastre este istoria suveranității Ucrainei. Îmi doresc ca școala împreună cu Ucraina să ajungă și la 300 și mai mulți ani”, a declarat Doina Colesnicov.

Mihai Jar a fost cel care a pus bazele școlii românești din centrul orașului Cernăuți. A plecat prea matur dintre noi, însă astăzi copiii și nepoțiii care frecventează această școală îi sunt recunoscători.

Larisa Jar, psiholog, soția primului director, răposatului Mihai Jar a menționat că s-au împlinit 22 de ani de când fostul director nu mai este printre noi. „M-ați întrebat de sentimente și abia îmi rețin lacrimile fiindcă 30 de ani de la deschiderea școlii noastre este o dată frumoasă și totodată pentru mine este o dată dureroasă. Anul acesta, la 24 august, s-au împlinit 22 de ani de când Mihai nu mai este printre noi. Nu este fizic, însă prezența lui o simțim întotdeauna și la școală, și acasă. Îi păstrăm amintirea. Și-n această zi când școala rotungește această frumoasă vârstă de 30 de ani  mi se pare ceva normal, ceva firesc că noi existăm, suntem, vorbim limba maternă, indiferent de greutățile care apar în calea noastră, indiferent de legile care ne restrâng dreptul de a vorbi și de a studia în limba maternă. Speranța este mare că totuși vom reuși să ne păstrăm limba maternă în școală, fiindcă educația în limba maternă este foarte importantă pentru copii. Educația oricărui copil  în limba maternă, nu numai a românilor, dar și a ucrainenilor, rușilor, polonezilor, a tuturor, fiindcă tradițiile și ceea ce este în sufletul nostru, dezvoltă un om adevărat, un om sincer și un cetățean sincer și credincios al țării. Limba maternă este ceea ce educă sentimente și ceea ce ne face să fim om între oameni. Mihai Jar întotdeauna a fost om de omenie. După 30 de ani de la deschiderea școlii îmi dau seama că a fost un om excepțional, a fost un om care și-a iubit foarte mult școala și colectivul. A făcut foarte mult pentru această școală și amintirea lui probabil de aceea și dăinuiește peste zeci de ani fiindcă a fost întotdeauna sincer și devotat faptei sale și a fost întotdeauna român cu literă mare”, a declarat Larisa Jar în cadrul unui interviu pentru BucPress și Radio Cernăuți.

Pe an ce trece tot mai mulți părinți din orașul Cernăuți decid să-și dea odraslele la acest Liceu cu predarea în limba română.

„Am fost și eu cu câțiva ani în urmă absolventă a școlii românești din centrul orașului Cernăuți și mă bucur că și copiii mei au posibilitatea să învețe în școala românească, la Liceul ”Alexandru cel Bun”, susține Irina Talaba.

„Suntem o familie mixtă. Soția mea este ucraineancă. Băiatul a făcut șapte clase într-o școală ucraineană, vorbește la perfecție ucraineana, acasă vorbim și româna. Dar vreau să-și continuie studiile în următorii ani, până la absolvire în limba română, să cunoască la perfecție și limba mea maternă și cred că va urma în viitor și studiile în România. Aceasta a fost principala condiție de ce am optat pentru această școală. Pe lângă aceasta este o școală bună, cu profesori buni, cu părinți și elevi deștepți și sper că în această familie mare va reuși și băiatul nostru să se integreze mai bine în viața de zi cu zi. Am adus doi copii la acestă școală, urmează și fetița mai peste 3 ani în clasa întâi”, a comunicat Liviu Rusu din or. Cernăuți.

Vineri, 3 septembrie 2021, vă invităm să urmăriți un reportaj despre Liceul „Alexandru cel Bun” la 30 de ani de activtate, care va fi difuzat de televiziunea online BucPress TV Cernăuți începând cu ora 21:00.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 752


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți