Cultură
Redactor: Mirela Amarie
09 octombrie 2020

Louise Elisabeth Glück – câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2020

Louise Elisabeth Glück – câștigătoarea premiului  Nobel pentru Literatură 2020

Acordat de 112 ori, începând cu 1901, premiul Nobel pentru Literatură a fost așteptat și în 2020 de către cititorii din întreaga lume.

Nobelul i-a fost acordat Louisei Glück, a 16-a femeie care obține acest premiu în literatură „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”,

Cine este Louise Elisabeth Glück?

Louise Glück s-a născut în New York, în 1943 și a crescut pe Long Island. A făcut studiile la Sarah Lawrence College și Columbia University. Considerată de mulți ca fiind unul dintre cei mai talentați poeți contemporani din America, Glück se remarcă prin precizia tehnică a poeziei sale, sensibilitatea și perspectivele sale asupra singurătății, relațiilor de familie, divorțului și morții, precum și ceea ce poetul Rosanna Warren a numit „gesturile clasicizante” sau reelaborarea frecventă a miturilor grecești și romane precum Persefona și Demeter.

Louise Glück este autoarea a numeroase cărți de poezie, printre care, cea mai recentă, „Faithful and Virtuous Night” (Farrar, Straus și Giroux, 2014), care a câștigat Premiul Național de Carte – Poezie, 2014; „Poems 1962-2012” (Farrar, Straus și Giroux, 2012); „A Village Life: Poems” (Farrar, Straus și Giroux, 2009); „Averno” (Farrar, Straus și Giroux, 2006); The Seven Ages (Ecco Press, 2001); „Vita Nova” (Ecco Press, 1999), câștigătoare a două premii, respectiv Boston Book Review's Bingham Poetry Prize și The New Yorker's Book Award.

Academia Suedeză a primit în acest an 197 de propuneri de candidaţi la premiul Nobel pentru Literatură, dintre care 37 sunt scriitori care au fost nominalizaţi pentru prima dată, potrivit DPA.

Academia Suedeză  a anunţat, ieri, 8 octombrie, decizia luată de membrii săi în privinţa laureatului acestui premiu pe anul 2020. Anunţul a fost făcut la ora locală 13:00 (14:00 ora Ucrainei, n.r.).

Printre favoriţii din acest an s-au aflat scriitoarea şi poeta canadiană Ann Carson, compatrioata ei Margaret Atwood, scriitoarea franceză Maryse Conde originară din Guadelupa, romanciera antiguano-americană Jamaica Kincaid şi scriitoarea kenyană Ngugi wa Thiong’o.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 242
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți