Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
17 mai 2021

Mâna unei mumii la „Noaptea la muzeu” din Castelul Ujgorod

Mâna unei mumii la „Noaptea la muzeu” din Castelul Ujgorod
17 mai 2021

Mâna unei mumii la „Noaptea la muzeu” din Castelul Ujgorod

Circa  10.000 de vizitatori  au venit la Castelul Ujgorod pe 15 mai pentru „Noaptea la muzeu”. Directorul interimar Mihailo  Delegan a informat Televiziunea Publică Transcarpatia despre  programul prevăzut pentru  Ziua Internațională a Muzeelor. Programul de seară a început la ora 21:00. Vizitatorilor li s-a demonstrat  mâna unei mumii egiptene și  un tur cu o torță prin muzeu.

Mâna mumiei a fost  prezentată de șefa sectorului de arheologie Olga Shumovska. Ea spune  că a fost adusă din Egipt de un profesor dintr-un fost gimnaziu. A fost depozitată  în Ujgorod și Mucacevo. Și timp de aproape un secol și jumătate se păstrează  în colecțiile muzeelor.

"Istvan Laudon l-a adus odată din Egipt. A fost acolo timp de trei luni într-o călătorie de serviciu. Nu există un astfel de artefact în niciun muzeu din Transcarpatia. Așa că astăzi îl arătăm - această mână de mumie, o mână mumificată. Este un artefact celebru vechi de aproape 4.000 de ani. Informațiile au fost colectate din diverse publicații. De aceea am identificat vârsta aproximativă a acestei mâini - pe baza cercetărilor ”, spune Olga Shumovska.

„Noaptea la muzeu” a durat până la ora 23:00. Potrivit lui Mihail Delegan, vizitatorilor li s-a demonstrat pentru prima înscenarea  legendei „În căutarea Fecioarei Albe”. Tot pe pereții muzeului, spectatorii au putut vedea portrete ale eroilor reînviați care au condus odinioară castelul. Le-au reprodus cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială. El spune că acest lucru a sporit numărul de vizitatori ai  Muzeului Transcarpatic. Într-o lună și jumătate, mai mult de 100.000 de oameni au vizitat muzeul, în timp ce acum 10 ani site-ul avea doar circa  15 vizite pe an.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 451


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți