Cultură
Redactor: Marin Gherman
03 mai 2022

Mănăstirea Putna: Expoziția „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”

Mănăstirea Putna: Expoziția „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”
03 mai 2022

Mănăstirea Putna: Expoziția „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”

Joi, 5 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna, cu sprijinul Fundației „Credință și Creație”, vor avea loc slujba parastasului pentru acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta și acad. Dan Hăulică și vernisajul expoziției „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”.

Această manifestare este prilejuită de faptul că în acest an s-au împlinit 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică (7 februarie 1932), iar în 5 mai se împlinesc 16 ani de la trecerea la cele veșnice a acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta (5 mai 2006).

La slujba parastasului vor fi pomeniți și bucovinenii Mircea Motrici (1953‑2007), fost corespondent pentru județul Suceava al Societății Române de Radiodifuziune, și Carmen Veronica Steiciuc (1968-2021), fost manager al Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava.

Între participanți se numără criticul de artă Oliv Mircea, curatorul expoziției, pictorii Horea Paștina, Marcel Lupșe, Dacian Andoni, profesorii universitari Alecu și Ioana Beldiman și cernăuțenii Alexandrina Cernov, Maria Toacă.

Expoziția este organizată la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al mănăstirii și va fi deschisă în perioada 5 mai – 5 octombrie.

Vă atașăm programul activităților, un scurt cuvânt despre expoziție al curatorului Oliv Mircea și afișul expoziției.

Lucrările selecționate din Colecția Dr. Costina pentru a fi expuse sînt expresia unor elanuri creatoare din perioada 1960-2022. Colecționarul le-a achiziționat din expozițiile personale ale autorilor și mai apoi din atelierele de creație ale artiștilor. Există, și iradiază din toate lucrările, o forță creatoare de stil care se înstăpînește asupra întregii colecții, asupra expresivității sale incontestabile.

Ceea ce se degajă din întregul discurs expozițional este sensul sacramental și mitic, dar și poetic și organic al operei fiecărui autor.

Peisajul, grădina, natura moartă, compoziția simbolică, viziunea spirituală ne dezvăluie experiențele fundamentale pe care le are o întreagă generație în dorința ei de libertate sub autoritatea propriei conștiințe de creație.

Miezul de sens al viziunilor auctoriale pune în valoare străvechile sau mai noile experiențe ale eternului. Ieșirea din timp și înstăpînirea unui prezent continuu sînt nota pe care o scoate în evidență și criticul Dan Hăulică ca veritabil hermeneut al operei și ca „însoțitor” al autorilor: Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Horia Bernea, Alexandru Antonescu, Gheorghe Berindei, Ștefan Bertalan, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Gheorghe Ilea, Matei Lăzărescu, Marcel Lupșe, Christian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Ion Nicodim, Paul Neagu, Simion Crăciun, Horea Paștina, George Mircea, Teodor Rusu, Mihai Sârbulescu, Ștefan Sevastre, Vasile Varga, Dacian Andoni, Silvia Radu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 172


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți