Cultură
17 noiembrie 2015

Marele cărturar român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă de românii din ţinutul Herţa

Marele cărturar român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă de românii din ţinutul Herţa

În vechiul târg al Herţei, românii de prin părţile locului sau adunat zilele trecute la îndemnul Fundaţiei Civice  Raionale  „Gheorghe Asachi”, condusă de inimoasa doamnă Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, care în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuţi au organizat un eveniment de omagiere a  marelui cărturar român Gheorghe Asachi, informează săptămânalul "Libertatea Cuvântului" din Cernăuţi.  Urmele acestuia şi astăzi se mai fac simţite în oraşul copilăriei lui, unde există o instituţie de învăţământ care-i poartă numele – Liceul „Gheorghe Asachi”, o biblitecă, cea raională din Herţa, o asociaţie culturală – Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi”, bustul poetului plasat în centrul oraşului, chipul senin al cărturarului care apare pe prima pagină a ziarului raional – „Gazeta de Herţa”. Toate acestea constituie adevărate mărturii că faptele savantului şi opera lui Gheorghe Asachi nu pot fi uitate, că herţenii se mândresc cu târgul Herţei, baştina poetului şi cu opera marelui cărturar herţean.

Elevii de la Liceul raional „Gheorghe Asachi” au recitat versuri şi au cântat, astfel încercând să-l omagieze pe cărturarul român, care-şi are rădăcinile în acest minunat târg.  La bustul poetului au fost depuse coroane şi jerbe de flori, iar în incinta sfântului locaş din Herţa, părintele Nectarie Bălan a oficiat un serviciu divin şi o slujbă de pomenire. Despre Gheorghe Asachi a vorbit atât de frumos Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, profesorul universitar doctor Lora Bostan, precum şi alţi invitaţi din regiunea Cernăuţi, dar şi de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Botoşani.

În cadrul acestui eveniment a fost lansat un concurs pentru tinerii iubitori de literatură, pictură, muzică, concurs iniţiat de Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” din Herţa la care sunt invitaţi să participe copii şi tineri din regiunea Cernăuţi, (Ucraina), raionul Făleşti, (Republica Moldova) şi judeţul Botoşani, (România). Sperăm că şi cea de-a doua ediţie a acestui concurs va fi o reuşită la fel de frumoasă, precum a fost şi prima ediţie a concursului respectiv.

BucPress.eu

Fotografie de Nicolae HAUCĂ


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 790


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți