Cultură
13 aprilie 2022

Martirajul românesc: La Mahala mai trăiesc copii ai surghiunului Siberian (I)

Martirajul românesc: La Mahala mai trăiesc copii ai surghiunului Siberian (I)
13 aprilie 2022

Martirajul românesc: La Mahala mai trăiesc copii ai surghiunului Siberian (I)

”... sunteți deportați pentru Ion”

Trăiesc apăsați de povara anilor acum, dar erau copii fragili atunci. ”Ce poate să-și amintească un copil?”, se vor întreba cu neîncredere unii. Am auzit de la Aurora Bujeniță, decedată acum doi ani, că i s-au făcut asemenea reproșuri, când povestea despre mama și fratele ei mai mic, despre bunica înmormântată în Siberia. Nu pot uita nici cuvintele ei: ”Când avea cine povesti despre chinurile îndurate în Siberia, oamenii noștri se temeau să deschidă gura, iar când putem vorbi în voie nu mai are cine să mărturisească”. Dintr-un sat de martiri cum este Mahala au rămas numai câțiva oameni, care cunosc calvarul siberian din propria lor copilările, nu din povestirile bunicilor sau părinților.

”Pe mine mă căutați?”, s-a mirat stăpâna casei, văzând că-i intră oameni necunoscuți în ogradă. De fapt, stăpâni ai gospodăriei sunt feciorul și nora, iar ea se învârtește pe lângă cei tineri. Își găsește de lucru, îi îndeamnă la treburi, le mai spune ce-ar trebui să facă. Era o zi caldă, bună de ieșit la muncă în câmp, prin grădină... Dar cum să iasă măhălenii, când calendarul le amintea de sărbătoarea a câtorva sfinți? Ca oameni evlavioși ce se țin de datini, cei mai mulți se porăiau pe lângă casă. Având încă câteva zile de concediu, Dumitru Zaidel, șeful clubului de la Mahala-Ostrița, socoti că-i mai bine să vină la serviciu, decât să ”păcătuiască” lucrând acasă. Și numai bine mi-a picat să-l iau de însoțitor la Maria Cojocar, despre care aflasem că a fost deportată în Siberia. Cu un an în urmă, tot în Postul Mare, am fost la Zamfira Zahariciuc, în vârstă de 91 de ani. Credeam că e unica supraviețuitoare a exilului siberian, din cele peste 800 de victime ale regimului stalinist din comuna Mahala. Acum, căutând săteni care au cunoscut-o pe Anița Maximeț, ”Madona Bucovinei” pictată de renumitul Lovendal, am descoperit-o pe Maria Cojocar, în vârstă de 84 de ani, adică mult mai tânără decât supraviețuitoarea Zamfira. Recunoscătoare Lenuței Rohalschi pentru informație, am amânat întâlnirea cu mama ei, care păstrează istoria suferințelor în Siberia de la soacra Anghelina Rohalschi, deportată cu trei copii în Irkutsk.

”Eu n-am uitat noaptea când am fost scoasă din casă, cu mama și fratele Gheorghe, văd totul ca astăzi”, mi-a spus Maria Cojocar, iscodindu-mă cu privirea, bănuitoare că m-ar interesa soarta ei. ”Nimeni până azi nu m-a întrebat cum am trăit în acei ani, ce s-a întâmplat cu noi”, ofta bătrâna. ”Chiar n-ați povestit nimănui, nici copiilor, nici nepoților voștri?”, mi-am exprimat nedumerirea. Auzându-i răspunsul negativ, cu fața numai zâmbet. s-a apropiat Mihai, feciorul ei. Nu și-a contrazis mama. Ne-a zis doar atât: ”De mic am auzit și țin minte aceste cuvinte: Kirovskaia oblasti, Kaiskii raion, selo Loina”. Acestea sunt regiunea, raionul și satul unde mama, bunica, străbunica și unchiul său și-au ispășit păcatele pentru ”Ion”, Ion Boiciuc, capul familiei. Așa i-a și spus primarul, când a intrat noaptea cu doi soldați străini în casa lor: ”Eugenia, îmbracă-ți copiii, sunteți deportați pentru bărbatul tău”. N-au lăsat-o nici pe bătrâna Mariuca să-și aștepte sfârșitul în pace. Ion Boiciuc s-a alăturat coloanei pornite la 6 februarie 1941 să treacă Prutul. Nu l-au atins gloanțele în acel infernal măcel, dar nici să ajungă dincolo n-a reușit. A fost prins, adus la Cernăuți la închisoare și condamnat la moarte. Maria nu-și amintește cum era tatăl ei în viață, îl cunoaște numai din fotografii. Are multe, o valiză întreagă – de la nunta părinților, cu tata flăcău și mire, cu fete din Mahala îmbrăcate în frumosul lor port popular. Dumitru Zaidel a ales câteva dintre cele mai reprezentative din trecutul satului Mahala pentru viitoarea sală de muzeu. Sunt fotografii din care se vede ce podoabe purtau pe cap fetele și miresele, cum se legau nevestele cu ștergare.

Maria TOACĂ

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 425


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți