Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
12 ianuarie 2020

Mihai Eminescu va fi omagiat la el acasă

Mihai Eminescu va fi omagiat la el acasă

Pe 15 ianuarie 2020, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează Zilele Eminescu. Ediția de anul acesta este dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului, informează ”Monitorul de Botoșani”.

Manifestările vor debuta la ora 10.30 cu un Te Deum oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

Începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului, vor avea loc mai multe activități dedicate Poetului. „După cuvântul de salut al gazdelor și oficialităților, între orele 11.10 și 11.50, se va desfășura masa rotundă Eminescu – 170, la care se vor discuta următoarele subiecte: Imaginarul eminescian – o nouă ficțiune critică? (Mircea A. Diaconu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava); Problemele actualizării critice a lui Eminescu (Alex Goldiș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); Eminescologia și complexul operei neîncheiate (Doris Mironescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); N. Steinhardt despre Eminescu (Ioan Pintea, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud)”, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

Potrivit oficialului, la ora 11.50, vor începe lecturile sub genericul Poeți în dialog, cu Svetlana Cârstean  și Andrei Gamarț, moderator fiind Lucia Țurcanu. Dialogul cu poeții invitați va fi urmat de prezentări de carte. Își va  prezenta cele mai noi titluri Editura Eikon, dar și Memorialul Ipotești, cu volumele din Colecția Ipotești. Totodată, va fi lansată revista semestrială de studii românești GLOSE (An I, nr. 1-2), apărută la Memorialul Ipotești în 2019.

Evenimentele de omagiere a lui Mihai Eminescu vor continua în Sala de expoziție „Horia Bernea” a Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”, unde, la ora 13.00, va fi vernisată de Ofelia Huțul și Cotinel Munteanu expoziția Memorialul Eminescu, eveniment urmat de un recital de muzică clasică, susținut de cvartetul Phoebus din Botoșani și de violonistul ieșean David Marcian.

În seara zilei de 15 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Casa Sindicatelor, se vor decerna Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 495

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți