Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
20 noiembrie 2020

Monumentul scriitorului Gregor von Rezzori, ridicat la Cernăuți

Monumentul scriitorului Gregor von Rezzori, ridicat la Cernăuți

Un bust al Gregor von Rezzori, considerat unul dintre marii scriitori moderni de limbă germană, originar din Cernăuți, a fost ridicat joi, 19 noiembrie 2020, în preajma Bibliotecii Științifice a Universității Naționale „Iurii Fedkovici”. Anunţul a fost făcut public de către guvernatorul regiunii Cernăuți Serghii Osaciuk, pe pagina sa de Facebook, conform BucPress.

„De acum înainte domnul von Rezzori va inspira fiecare vizitator al bibliotecii noastre universitare! Vă doresc să fiți stăpâni pe propria voastră viaţă așa cum a fost acest Grișa. Le sunt sincer recunoscător profesorilor Petro Rîhlo și Volodimir Țisarik pentru un astfel de gest adus memoriei marelui cernăuțean”, a scris Osaciuk.


 Gregor von Rezzori (pe numele său real Gregor Arnulph Hilarius d'Arrezzo) (1914–1998) a fost un scriitor și actor austriac-român, german din Bucovina. Familia sa din partea tatălui avea rădăcini italiene.

Rezzori se trage dintr-o familie siciliană, care a emigrat în mijlocul secolului al XVIII-lea la Viena. Bunicul lui a lucrat ca arhitect pentru monarhia austro-ungară. Tatăl lui a fost funcționar la Cernăuți, astfel că familia lui a primit cetățenia română la sfârșitul războiului. După 1940 a devenit cetățean sovietic. Mai târziu a trăit timp de 40 de ani fără cetățenie, optând în 1982 în sfârșit pentru cea austriacă. Vorbea fluent germana, româna, italiana, poloneza, rusa, idiș, franceza și engleza.

Rezzori a învățat la gimnaziile din Brașov, Fürstenfeld (Stiria) și Viena. În Leoben a studiat mineritul, în Viena arhitectura și medicina. Și-a întrerupt studiile pentru a-și satisface stagiul militar în România. A rămas pentru patru ani la București unde s-a preocupat de pictură absolvind și studii de artă la Viena. În 1938 s-a mutat la Berlin unde și-a început activitatea de scriitor.

A cunoscut succesul literar în 1953, cu Maghrebinische Geschichten, o culegere de povestiri în cheie parodică, având ca temă tinerețea sa în Bucureștii anilor 1930. Acțiunea se petrece în Maghrebinien („Magrebinia”) o țară fictivă, cu esențe balcanice, creată de el, ai cărei locuitori sunt punghashi. Autorul afirma că Wer Maghrebinien auf der Karte sucht, findet es bestimmt nicht, denn Maghrebinien liegt im Herzen (Cine caută Magrebinia pe hartă, cu siguranță că nu o găsește, deoarece Magrebinia se află în inimă).

A încetat din viață în 1998, lângă Florența. În memoria sa, primăria din Florența a instituit în 2007 premiul pentru literatură străină Vallombrosa Von Rezzori.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 118


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți