Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
12 august 2021

O delegaţie a comunităţii româneşti din Ucraina a participat la o întrunire la Bucureşti la iniţiativa MAE al României

O delegaţie a comunităţii româneşti din Ucraina a participat la o întrunire la Bucureşti la iniţiativa MAE al României
12 august 2021

O delegaţie a comunităţii româneşti din Ucraina a participat la o întrunire la Bucureşti la iniţiativa MAE al României

O delegaţie reprezentativă a liderilor minorităţii româneşti din Ucraina a avut la Bucureşti, la 12 august 2021, o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu, la invitația MAE. Delegaţia include lideri ai mediului asociativ şi academic românesc din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.

Potrivit unui cominicat de presă al MAE, în cadrul consultărilor a avut loc un schimb amplu de opinii privind impactul modificărilor legislaţiei ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, precum şi privind modalităţile eficiente şi durabile de menţinere a nivelului drepturilor etnicilor români, cu prioritate cel privind educaţia în limba maternă.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a făcut o prezentare a acţiunilor întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, inclusiv a stadiului negocierilor în vederea convenirii Protocolului de colaborare bilaterală româno-ucraineană în domeniul educaţiei, a eforturilor părţii române în vederea relansării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv demersurilor MAE pentru iniţierea negocierilor pentru încheierea unui Acord cuprinzător privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Totodată, a subliniat că MAE a acţionat consecvent pe lângă partea ucraineană atunci când au fost semnalate evoluţii cu impact negativ asupra drepturilor etnicilor români.

De asemenea, secretarul de stat MAE a arătat că în dialogul bilateral cu autorităţile ucrainene partea română a reiterat constant aşteptarea ca Ucraina să ofere o soluţie cuprinzătoare la problema dreptului la educaţie în limba maternă pentru etnicii români.

Dan Neculăescu a luat notă de preocuparea reprezentanţilor minorităţii române față de proiectul unei noi legi ucrainene care vizează să reglementeze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare şi a reiterat poziţia privind necesitatea consultării substanţiale a acestora în procesul de adoptare a actului normativ menţionat. De asemenea, s-a referit la faptul că partea română a obţinut în dialogul cu partea ucraineană recunoaşterea identităţii dintre limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislaţiei şi normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistenţa aşșa-zisei "limbi moldoveneşti" .

Alte aspecte abordate au vizat perspectivele operaţionalizării Institutului Cultural Român la Kiev şi a filialei acestuia la Cernăuţi, precum şi înfiinţarea unui birou consular la Ismail.

Reprezentanţii minorităţii române au subliniat utilitatea şi oportunitatea dialogului direct cu autorităţile de la Bucureşti şi au exprimat susţinere pentru demersurile României de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii sale înrudite din Ucraina.

De asemenea, la iniţiativa MAE, cei 19 lideri ai minorităţii române din Ucraina, a dezbătut alături de secretarul de stat Oana Ursache, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, MAE şi DRP, problematica păstrării şi promovarea limbii române în comunitate,  au abordat diverse probleme legate de educaţia în limba română, păstrarea culturii şi valorilor naţionale româneşti, solicitând statului român să sprijine şi să stimuleze material elevii care învaţă în şcolile cu predarea în limba română, dar şi  studenţii şi profesorii  de la   Catedra de filologie română a Universităţii din Cernăuţi.

În principal, unul dintre obiectivele DRP este acordarea de sprijin financiar prin oferirea de burse elevilor etnici români din clasele primare care studiază limba română sau în şcoli cu predare în limba română, dar şi prin accesarea de finanţări nerambursabile. Astfel, în 2020 circa 50% din bugetul Departamentului a fost alocat Ucrainei (peste 6,2 milioane de lei, incluzând bursele şi finanţările nerambursabile). În 2021, estimăm că acesta va depăşi 60% (peste 8,4 milioane de lei, incluzând bursele elevilor din clasele I-IV).

Mai mult decât atât, în acest an, Ucraina se află în topul beneficiarilor, situându-se pe locul al treilea în ceea ce priveşte sumele aprobate pentru implementarea proiectelor, valoarea totală ridicându-se la peste 700.000 de lei.

Pe agenda discuţiilor s-au regăsit şi subiecte precum nevoia obţinerii de sprijin din partea autorităţilor române pentru consolidarea mediului asociativ, apărarea drepturilor şi păstrarea identităţii lingvistice a etnicilor români.

“Legătura mea cu Ucraina nu se limitează doar la rolul pe care mi l-am asumat aici, la DRP, ci este strâns marcată de faptul că sunt bucovineancă şi lector universitar la Universitatea din Suceava, instituţie de învăţământ superior implicată în proiecte transfrontaliere care includ conservarea şi promovarea patrimoniului cultural-istoric”, a declarat Oana Ursache.

Acţiunea se înscrie în practica MAE de consultare periodică a reprezentanţilor minorităţii române din Ucraina cu privire la evoluţiile care privesc păstrarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, ultimul asemenea moment având loc la Cernăuți, la 28 mai 2021.

Vitalie Zâgrea pentru Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 558


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți