Cultură
Redactor: Marin Gherman
21 septembrie 2020

O personalitate românescă pe zi: Cântăreţul şi compozitorul Ducu Bertzi

O personalitate românescă pe zi: Cântăreţul şi compozitorul Ducu Bertzi
21 septembrie 2020

O personalitate românescă pe zi: Cântăreţul şi compozitorul Ducu Bertzi

Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955, la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, unde a urmat cursurile gimnaziale, pe cele ale Liceului "Dragoş Vodă" şi pe cele ale Şcolii de muzică. În 1979 a absolvit Facultatea de Mecanică Fină a Institutului Politehnic din Bucureşti şi până în 1990 a lucrat în Bucureşti ca subinginer, apoi, timp de doi ani a lucrat la "Curierul naţional" ca director al Departamentului de Publicitate, conform site-ului artistului, http://www.ducubertzi.ro/.

Agerpres menționează că din 1973 a început să cânte muzică folk, iar debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în 1976, la un spectacol al Cenaclului Flacăra, cu piesa "Ţara de pripas", pe versurile lui Alexandru Vlahuţă. Din toamna aceluiaşi an, a cântat la Casa de Cultură a Studenţilor şi, în paralel, în căminele studenţeşti alături de alţi colegi într-un mini cenaclu ("Miraj"). Din 1977 începe să cânte în grupul SONG condus de Ioan Luchian Mihalea, până în 1981.

Consacrarea în Cenaclul Flacăra a venit la 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului "Ion Creangă", cu piesa "Când s-o-mpărţit norocu", iar în mai puţin de o lună, cântecul a fost înregistrat la radio. Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului, a înregistrat piese noi care au devenit şlagăre: "Şi de-ar fi", "Trece dorul", "Floare de colţ" etc. Prima jumătate de album este înregistrată la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990 apare de diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.

Primul album de autor în format casetă audio şi CD a fost lansat în 1997 - "Dor de ducă" şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală l-a desemnat "Cel mai popular şi bine vândut album". În 2000 a lansat două materiale discografice: "Sufletul meu" şi albumul de colinde şi cântece de iarnă "Poveste de iarnă". Au urmat albumele "Cântece din Maramureş" (2004), "Seara de Crăciun" (2005) şi "Best of '06" (2006).

În 1998 a început turneele în străinătate: Franţa (Montpellier, Sete, Paris, Marsilia), Belgia (Bruxelles), Germania (Koln, Dusseldorf, Hanovra, Saltzgiter, Frankfurt, Aachen, Gumersbach), Austria (Graz, Viena), Ungaria (Szeghed, Budapesta, Gyula), Italia (Roma, Milano, Torino, Viterbo), Spania (Madrid, Alcala de Henares, Barcelona), Marea Britanie (Londra), Tunisia (Tunis, Bizerte), Maroc (Rabat), Israel (Ierusalim, Tel Aviv, Haifa), SUA (New York, Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami, Portland, Seatle, Detroit, Dallas), Canada (Toronto, Montreal, Otawa, Windsor, Kitchener, Calgary, Edmonton, Vancouver), Irlanda (Dublin), Moldova (Balti, Soroca, Leova, Cahul, Chişinău, Floreşti), Ucraina (Cernăuţi), Grecia (Salonic), Cipru (Nicosia), Australia (Brisbane, Melbourne), Noua Zeelandă (Auckland), Cehia (Praga), Finlanda (Helsinki).

În 2000 a primit premiul pentru întreaga activitate la festivalul "Om Bun", premiu pentru cea mai bună evoluţie folk, premiu pentru cel mai bun album al anului - "Sufletul meu", scrie site-ul http://www.srr.ro, citat de Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 557


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți