Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
27 aprilie 2022

Obiceiuri și tradiții de Paști la românii din regiunea Cernăuți (VIDEO)

Obiceiuri și tradiții de Paști la românii din regiunea Cernăuți (VIDEO)
27 aprilie 2022

Obiceiuri și tradiții de Paști la românii din regiunea Cernăuți (VIDEO)

Prin satele românești din regiunea Cernăuți s-au mai păstrat și astăzi unele obiceiuri și tradiții strămoșești legate de Sărbătorile de Paște. În satul Buda Mică, comuna Ostrița, regiunea Cernăuți, creștinii vin în cele trei zile de Paște la cimitirul din sat pentru a aprinde o lumânare și a-i pomeni pe cei trecuți prea devreme în neființă.  Anume în aceste zile luminate oamenii din localitatea Buda Mică vin și-și amintesc de ființele dragi, dau de pomană pentru sufletele lor copiilor din sat și tuturor trecătorilor.

Constantin Stavrat, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, originar din satul Buda-Mică, regiunea Cernăuți vine aproape în fiecare an la mormintele părinților în aceste zile sfinte  și constată cu regret  că se pierd acele tradiții de Paști de altă dată .

În zilele de Paște oamenii din sat se adună cu toți la Cimitir, se întâlnesc, stau la sfat, își amintesc cu drag de cei care nu mai sunt printre noi...

În localitatea Cupca, comuna Suceveni, regiunea Cernăuți din moși-strămoși s-a păstrat un alt obicei strămoșesc – ieșirea la toacă, sau ciocnirea ouălor. În cele trei zile de Paște cupcenii se adună la Biserica din sat unde preotul îi miruiește pe toți  în prima zi și le oferă cadouri copiilor și nu numai. Apoi iese cu toții în curtea Bisericii unde începe așa numitul concurs – ciocnirea ouălor. În cea de-a treia zi de Paște cupcenii deja știu cine în sat a avut anul acesta cele mai tari ouă. Despre secretul cum sunt alese aceste ouă ne-au povestit chiar localnicii.

Este important faptul că pe an ce trece aceste obiceiuri și tradiții sunt transmise generațiilor tinere pentru a nu se pierde odată cu trecerea anilor.

Urmăriți un reportaj realizat de jurnalistul Vitalie ZÂGREA

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram


Material video
Obiceiuri și tradiții de Paști la românii din regiunea Cernăuți (VIDEO)

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 691


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți