Cultură
Redactor: Mirela Amarie
20 noiembrie 2020

Omagii poetului Paul Celan: Eveniment literar la Cernăuți cu prilejul celor 100 de ani de la naștere

Omagii poetului Paul Celan: Eveniment literar la Cernăuți cu prilejul celor 100 de ani de la naștere

Ieri, la Cernăuți, a avut loc un prânz literar dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Paul Celan. În timpul evenimentului, organizat de Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională „M. Ivasiuc”, studenții și tinerii creativi au citit versurile poetului în ucraineană și germană, acompaniați de acordurile chitarei.

„Tinerii au răspuns cu entuziasm invitației noastre de a lua parte la un prânz literar și este foarte plăcut, deoarece Paul Celan nu este poetul care poate fi citit ușor. Poeziile sale trezesc gândirea, reflectarea filosofică. Am numit evenimentul după un poem din cartea  „Snow Part”/„Schneepart”, a spus directorul Bibliotecii Ştiinţifice Universale Regionale „M. Ivasiuc”, Natalia Filyak.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți și cei mai cunoscuți critici literari din regiunea Cernăuți, care au vorbit despre particularitățile operei lui Celan.

Potrivit inițiatoarei evenimentului, consilierul șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți în domeniul culturii, Liubov Dobrovolska, din cauza restricțiilor de carantină, prânzul literar s-a desfășurat fără public. Cu toate acestea, el a fost înregistrat video, filmare care va putea fi vizionată pe site-ul bibliotecii regionale.

Odată cu lansarea acestui eveniment, biblioteca v-a organiza o serie de prânzuri literare, care vor avea loc în fiecare lună, consacrate autorilor celebri ucraineni și străini.

Schneepart/Snow part  - colecție de poeme publicate în limba germană, în 1971, care este tradusă în engleză și ucraineană). A fost compilată chiar de autor, însă publicată la un an după moartea sa tragică, devenind una din cele mai criptate cărți poetice a lui Celan, care impune cerințe speciale cititorilor săi. Poeziile sale sunt un dialog intertextual cu evenimentele politice actuale, fenomenele istorice și culturale, misterele universului. Interpretarea cărora este complicată din cauza limbajului figurativ al poetului, astfel încât „Schneepart” poate fi considerată culmea operei ermetice a lui Celan.

Paul Celan (n. 23 noiembrie 1920, Cernăuți, Regatul României – d. 20 aprilie 1970, Paris, Republica Franceză) - poet, traducător și eseist de limba germană, evreu originar din Cernăuți, născut într-o familie de evrei germanofoni în epoca în care această regiune făcea parte din România, a trăit în Austria, România și apoi în Franța. În anii 40, părinţii mor deportaţi într-un lagăr din Transnistria. Iar această durere îl urmărește toată viața.

A scris în limba germană și a tradus în această limbă literatură română, portugheză, rusă, engleză și franceză, iar din limba germană a tradus în română povestirile lui Franz Kafka. De asemenea, a colaborat la prestigioasa revistă „Secolul XX”.

Cel mai celebru poem al său „Fuga morții” (în original: „Todesfuge”) comemorează lagărele morții. În contradicție, Theodor W. Adorno vine cu aserțiunea că „a scrie poezie după Auschwitz este un act barbar”. Paul Celan, întotdeauna sensibil la critici, a luat această afirmație la propriu. Poemul său de maturitate „Engführung” („Stretto” sau „Îngustarea”) a fost o rescriere a propriului său poem „Fuga morții” într-un limbaj și mai disperat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 279


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți