Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
20 ianuarie 2020

Ortodocșii pe stil vechi din România și Ucraina au sărbătorit Boboteaza și Sfințirea Apei pe malul Tisei

Ortodocșii pe stil vechi din România și Ucraina au sărbătorit Boboteaza și Sfințirea Apei pe malul Tisei

Creștinii ortodocși care țin sărbătorile pe stil vechi (ucraineni, ruteni, sârbi) au sărbătoarea de Botezul Domnului (Boboteaza) pe data de 19 ianuarie. Numai că în acest an la Sighet Sărbătoarea de Bobotează a avut ceva inedit.

Din inițiativa Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România (președinte Mihai Lauruc) un grup de credincioși ruteni și români din Sighet s-au deplasat în zona Cămara pe malul Tisei, cu aprobare de la Poliția de Frontieră, vis-à-vis de satul Biserica Albă din Ucraina, în dreptul locului unde creștinii din această localitate din dreapta Tisei au venit în procesiune cu preotul lor la râu, la sfințirea apei.

În urma unei înțelegeri prealabile cu parohul din Biserica Albă, ieromonah arhimandrit Benedict, la o oră fixată dinainte, cele două grupuri aflate de o parte și de alta a Tisei au interpretat colinde  pe un mal și pe celălalt  în limba ucraineană, dar și în cea română, după care toți credincioșii au asistat la slujba de sfințire a apei ținută în slavonă și în română și transmisă printr-o stație de amplificare.

Faptul ieșit din comun s-a produs atunci când un grup masiv de vreo cincizeci de persoane:  bărbați, femei și copii  au intrat în râul de frontieră Tisa, s-au închinat și s-au scufundat, reactualizând evenimentul originar al Botezului Domnului, petrecut în urmă cu două mii de ani. Primul care a intrat și s-a scufundat în apă a fost însuși preotul lor, părintele Benedict, îmbrăcat în veșminte albe.

Temperatura de afară era de minus 2 grade, însă nimeni nu simțea frigul. Antrenamentul anterior, dar și credința puternică și-au spus cuvântul.

Evenimentul de Bobotează  impresionant și inedit  va avea  un impact deosebit asupra   locuitorilor de pe cele două maluri ale Tisei: dincolo de deosebirile  de naționalitate, limbă sau calendar bisericesc, spiritul sărbătorii  creștine a fost împărtășit  de toți, credința i-a unit  pe toți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 656
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți