Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
25 octombrie 2021

Oștenii lui Ştefan cel Mare, comemorați la biserica din Valea Cosminului

Oștenii lui Ştefan cel Mare, comemorați la biserica din Valea Cosminului
25 octombrie 2021

Oștenii lui Ştefan cel Mare, comemorați la biserica din Valea Cosminului

În data de 24 octombrie 2021, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Valea Cosminului, regiunea Cernăuți, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oștenilor voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt, care au căzut la datorie în bătălia de la Codrii Cosminului, transmite publicația Valea Prutului, potrivit BucPress.

Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu 524 de ani în urmă au luptat vitejește împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Gaina.

Acțiunea a fost organizată de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Societatea culturală Valea Prutului și Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuți.

La evenimentul duhovnicesc au participat zeci de enoriași din localitate, oameni de cultură, jurnaliști și reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți.

După predica rostită de preacucernicul părinte Dimitrie, despre necesitatea cinstirii înaintașilor noștri, păstrarea adevăratei credințe strămoșești și a limbii materne, în fața enoriașilor au vorbit: Alexandru Muntean, președintele Asociației „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” și Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură și literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

Cei care au luat cuvântul au vorbit despre importanța acestui eveniment în istorie, îndemnându-i pe cei prezenți să nu lase în negura uitării faptele vitejești ale lui Ștefan cel Mare și oștenilor săi.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unui grup de tineri artiști din satele Costiceni și Vancicăuți, îndrumați de profesorul Vladimir Rață, care au interpretat mai multe melodii de suflet, printre care și renumitul cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”. Membrii corului parohial au interpretat în cadrul acțiunii cântecul patriotic „Când a fost să moară Ştefan”.

La final, participanții manifestării au vizitat Stejarul secular din Codrii Cosmnilui, martor al bătăliei de la 1497 a lui Ștefan cel Mare cu oastea leșească.

Valea Cosmului este o localitate emblematică pentru istoria neamului românesc. În anul 1497, Ştefan cel Mare s-a războit cu regele polon Ioan I Albert. Bătălia dintre cei doi a avut loc în Codrii Cosminului, la circa 100 de kilometri la nord de Suceava, bătălie soldată cu victoria răzeșilor moldoveni, care au distrus aproape în totalitate oastea polonă. În această luptă Ştefan cel Mare și Sfânt s-a dovedit a fi încă o dată un excelent conducător de oști, un apărător neclintit al credinţei strămoşeşti si identităţii naţionale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 436


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți