Cultură
21 mai 2020

Pagina de istorie: 123 de ani de la moartea lui Karol Mikuli, elevul lui Chopin, născut la Cernăuți

Pagina de istorie: 123 de ani de la moartea lui Karol Mikuli, elevul lui Chopin, născut la Cernăuți

La 21 mai 1897 a murit Karol Mikuli, compozitor, pedagog şi pianist, elev al lui Chopin.

Mikuli (alias Bsdikian) s-a născut la Cernăuți, oraș care făcea parte pe atunci din Imperiul Austriac (în prezent el se află în Ucraina) într-o familie armenească. El a studiat mai întâi medicina la Viena, dar în 1844 a plecat la Paris unde a fost student al lui Frédéric Chopin la cursurile de pian (devenind mai târziu asistentul lui) și al lui Napoléon-Henri Reber la cursurile de compoziție.

S-a întors în țară în 1847, înaintea de începerea Revoluției din 1848. După ce s-a făcut cunoscut ca pianist în cursul concertelor organizate în mai multe orașe din Austria, Rusia și România, în anul 1858 a devenit director artistic al Conservatorului din Lemberg. În 1888 a demisionat din conducerea orchestrei și a fondat o școală privată.

Printre elevii său s-au numărat Moriz Rosenthal, Raoul Koczalski, Aleksander Michałowski, Jaroslaw Zieliński, Kornelia Parnas, Rudolf Schwarz, Mieczysław Sołtys și Ciprian Porumbescu. El este cel mai bine cunoscut ca editor al lucrărilor lui Chopin. Dover Publications publică în mod curent reeditări ale edițiilor sale din 1879 ale muzicii de pian compuse de Chopin, publicate inițial de F. Kistner (Leipzig). Scopul lui, după cum se menționează în prefața ediției, a fost de a oferi ediții mai fiabile. El a folosit mai multe surse verificate, cele mai multe dintre acestea fiind scrise sau corectate de însuși Chopin. Edițiile sale ale compozițiilor lui Chopin au fost publicate pentru prima oară în America în anul 1895.

Mikuli a luat, de asemenea, note detaliate ale lui comentariilor făcute de Chopin în lecții și i-a intervievat pe martorii la interpretările lui Chopin. Timp de mulți ani el a fost privit ca autoritatea primară cu privire la Chopin și remarcile sale despre compozițiile lui Chopin au fost adesea citate de biografi.

Karol Mikuli a a murit în Lemberg (Lvov), care făcea parte pe atunci din Austro-Ungaria, și este înmormântat în Cimitirul Łyczakowski din Liov. Pe peretele catedralei armene din Liov se află o placă comemorativă cu imaginea sculptată a artistului (sculptorul basoreliefului este sculptorul polonez Cyprian Godebski).

Trei popoare – cel român, polonez şi ucrainean – îl revendică deopotrivă pe acest animator al vieţii culturale, care a strălucit în secolul al XIX-lea prin activitatea sa muzicală prodigioasă pe care a desfăşurat-o atât în Cernăuţi, cât şi în Lemberg, oraş care făcea parte în secolul al XIX-lea din Imperiul Austro-Ungar. 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 506
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți