Cultură
04 aprilie 2020

Pagina de istorie: 125 de ani de la moartea lui Silvestru Morariu-Andreievici, mitropolit al Bucovinei şi Dalmaţiei

Pagina de istorie: 125 de ani de la moartea lui Silvestru Morariu-Andreievici, mitropolit al Bucovinei şi Dalmaţiei

Silvestru Morariu-Andreievici, mitropolit al Bucovinei şi Dalmaţiei (1880-1895), s-a născut la 14 noiembrie 1818 într-un sat de lângă Suceava, în familie de preot.

A urmat gimnaziul şi Institutul Teologic la Cernăuţi. Hirotonit preot (1843), iar apoi arhimandrit, în 1877 a fost numit vicar general al Mitropoliei. La 12 martie 1880, a fost numit arhiepiscop al Cernăuţilor şi mitropolit al Bucovinei şi Dalmaţiei, fiind hirotonit la 6 aprilie 1880, la Viena, unde păstoreşte până la moarte, în 1895, informează într-un documentar Agerpres.

Mitropolitul Silvestru Morariu s-a remarcat îndeosebi prin lupta împotriva abuzurilor austriecilor faţă de Biserica Ortodoxă Română din Bucovina, militând pentru autonomia Bisericii bucovinene şi pentru păstrarea caracterului ei românesc. Ca deputat în Parlamentul de la Viena, a apărat cu mult curaj interesele Bisericii şi pe cele ale poporului său. Pentru atitudinea sa românească, episcopul Eugenie, numit de către împăratul Ferdinand V, i-a interzis săvârşirea celor sfinte.

De asemenea, s-a împotrivit încercărilor rutenilor care cereau noi drepturi în Biserica românească din Bucovina (introducerea limbii rutene în administraţia bisericească, preoţi ruteni la conducerea eparhiei, ş.a.), ce ar fi dus la pierderea caracterului românesc al Mitropoliei.

La îndemnul mitropolitului Silvestru, s-au înfiinţat sau au fost sprijinite mai multe societăţi: societatea literară a studenţilor teologi numită \"Academia ortodoxă\" (1889), societatea muzicală \"Armonia\" (1881) şi \"Societatea pentru cultura şi literatura română din Bucovina\". În 1883, a pus bazele unei tipografii la reşedinţa sa, iar la îndemnul său a apărut \"Candela\", revistă teologică scoasă de profesorii Facultăţii de Teologie.

A încercat să convoace Congresul bisericesc al Mitropoliei, dar a fost împiedicat de autorităţile habsburgice. Totodată, din iniţiativa sa au fost ridicate peste 50 de biserici parohiale. Prin lupta sa de o viaţă pentru binele Bisericii şi al poporului român, mitropolitul Silvestru poate fi considerat cel mai de seamă ierarh din biserica românească din Bucovina, potrivit Agerpres.

A murit la 3 aprilie 1895, la Cernăuţi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 274

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți