Cultură
19 noiembrie 2019

Pagina de istorie: Cum a ajuns o fortăreață a cavalerilor teutoni refugiu al Reginei Maria a României

Pagina de istorie: Cum a ajuns o fortăreață a cavalerilor teutoni refugiu al Reginei Maria a României

Una dintre cele mai frumoase fortificații medievale din Europa este situată lângă vechea graniță dintre Transilvania și Valahia. Castelul Bran este considerat de către turiștii străini drept o cetate a lui Dracula, însă, în realitate, el nu i-a aparținut niciodată lui Vlad Țepeș. Le-a aparținut însă împăratului Sigismund de Luxemburg, voievodului Mircea cel Bătrân și Reginei Maria a României.

Castelul Bran a fost, inițial, o fortificație din lemn și pământ ridicată de cavalerii teutoni cu scopul de a-și proteja posesiunile transilvane de incursiunile valahilor și cumanilor din sudul Carpaților. În timp, castelul a devenit o ruină.

În anul 1377, Regele Ungariei, Ludovic de Anjou, a acordat sașilor din Scaunul Brașovului dreptul să ridice o cetate nouă, de piatră. Această cetate a trecut în posesia împăratului romano-german Sigismund de Luxemburg, care a folosit-o drept bază a expediției în urma căreia Vlad Uzurpatorul a fost alungat de pe tronul Valahiei, iar Mircea cel Bătrân a fost readus la domnie.

În anul 1407, Sigismund de Luxemburg i-a dăruit vasalului său, Mircea cel Bătrân, castelul Bran și cetatea Bologa. Voievodul valah stăpânea ducatele Făgărașului și Amlașului și era, astfel, unul dintre cei mai importanți aristocrați din Transilvania.

Voievozii munteni au stăpânit Branul până în 1419, când castelul a ajuns sub autoritatea directă a regilor Ungariei, care au redat-o brașovenilor. Cu timpul, datorită dezvoltării artileriei, castelul Bran și-a pierdut importanța strategică. A rămas în proprietatea Brașovului, însă brașovenii nu au mai avut interesul de a investi sume mari în această fortificație.

După Marea Unire, în anul 1920, la propunerea primarului sas Karl Ernst Schnell, Consiliul Orașului Brașov i-a dăruit castelul Bran Reginei Maria a României. Regina a renovat cu mult bun-gust castelul transilvănean, care a devenit refugiul său personal în ultimii ani de viață, mai ales după moartea Regelui Ferdinand I.

La decesul reginei, în 1938, castelul i-a fost lăsat moștenire Principesei Ileana a României, devenită, prin căsătorie, arhiducesă a Austriei. Însă, în 1948, după ce comuniștii l-au alungat de pe tron pe Regele Mihai I, bolșevicii au confiscat castelul Bran. Din 1956, acesta a devenit muzeu.

În anul 2006, copiii Principesei Ileana, adică arhiducele Dominic de Habsburg și arhiducesele Maria Magdalena și Elisabeta, au redobândit castelul. Statul român nu le-a retrocedat și bunurile mobile, care au fost mutate în clădirea vechii vămi medievale. Castelul a fost remobilat de către membrii Familiei Imperiale de Habsburg cu obiecte din colecțiile lor personale, iar azi este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Bianca Pădurean, RFI România

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 419

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți