Cultură
Redactor: Marin Gherman
22 aprilie 2022

Pagina de istorie: La 22 aprilie 1850 s-a născut poeta română Veronica Micle

Pagina de istorie: La 22 aprilie 1850 s-a născut poeta română  Veronica Micle
22 aprilie 2022

Pagina de istorie: La 22 aprilie 1850 s-a născut poeta română Veronica Micle

La 22 aprilie 1850 s-a născut, la Năsăud, poeta română  Veronica Micle (Ana Câmpeanu).

A publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii. E cunoscută publicului larg în special datorită relației cu Mihai Eminescu.

La 7 august s-a  căsătorit  cu  profesorul  universitar Stefan Micle,  devenit mai târziu rector al Universității din Iași.

În primăvara anului 1872 face o călătorie la Viena pentru un tratament medical, ocazie cu care îi este prezentat Mihai Eminescu. Tot în  1872 debutează în revista „Noul curier român” cu două scrieri în proză.

În timpul Războiului de Independență  a fost soră de caritate, a făcut parte din „Comitetul central pentru ajutorul ostașilor români răniți” și i-a ajutat cu bani pe invalizi să se întoarcă pe la casele lor.

La 4 august 1879 moare soțul ei și Veronica reia legătura cu Eminescu. Cei doi încearcă, fără să reușească, să-și întemeieze o familie.

Veronica donează Mânăstirii Văratec casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei. La 3 august 1889 se sinucide cu arsenic la Mănăstirea Văratec.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 221


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți