Cultură
18 mai 2020

Pagina de istorie: Papa Ioan Paul al II-lea - 100 de ani de la naștere. A avut sau nu origini românești?

Pagina de istorie: Papa Ioan Paul al II-lea - 100 de ani de la naștere. A avut sau nu origini românești?

În 18 mai 1920, în localitatea Wadowice, se năștea Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea. Este vorba de unul dintre cei mai importanți Suverani Pontifi din istorie. Există o ipoteză, lansată de scriitorul Nicolae Mareș, care a fost confirmată tacit de Vatican, și care afirmă că unul dintre strămoșii acestui papă ar fi fost român.

Originile familiei Wojtyla din Wadowice se pierd în negura timpului. Scriitorul Nicolae Mareș a descoperit în arhivele poloneze mențiunea unui oarecare Bartlomiej Wojtyla, în 1788, care era, de fapt, străbunicul lui Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea.

Acest Bartlomiej Wojtyla era menționat în documentele respective drept valah. Nicolae Mareș nu a acordat o importanță extraordinară acestei descoperiri, până când, ani mai târziu, a avut ocazia să fie primit de Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a întrebat ”Ce se mai întâmplă prin România noastră?”.

După această întâlnire, Nicolae Mareș a cerut oficial Vaticanului să confirme descoperirea sa cu privire la originea etnică românească a străbunicului Papei Ioan Paul al II-lea.

Răspunsul i-a venit prin ambasadorul de atunci al Vaticanului în România, monseniorul arhiepiscop Jean-Claude Perisset, care i-a spus că Sfântul Scaun nu neagă acele informații.

Dincolo de originile românești ale unuia dintre strămoșii Papei Ioan Paul al II-lea rămâne influența profundă pe care Suveranul Pontif a avut-o asupra istoriei românilor.

În 1978, cardinalul polonez Karol Wojtyla era ales papă. Era primul Suveran Pontif de origine poloneză și, totodată, primul papă care venea dintr-o țară din lagărul comunist. Alegerea sa a stârnit un șoc imens după Cortina de Fier. Karol Wojtyla devenea unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii occidentale și, totodată, unul dintre cei care cunoșteau în profunzime slăbiciunile sistemului comunist.

Polonezii au fost entuziasmați de alegerea sa, pe care au interpretat-o drept un semn că libertatea va învinge. Prima vizită apostolică a Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia s-a transformat într-un marș triumfal. Milioane de oameni au ieșit pe străzi ca să îl aclame, într-un gest care a sfidat ateismul promovat de comuniști.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a implicat în lupta pentru libertate a europenilor aflați sub ocupație sau control sovietic. Atunci când activiștii sindicatului Solidaritatea nu au mai avut unde să se întrunească, bisericile catolice din Polonia și-au deschis porțile pentru a-i primi.

În România, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, fusese interzisă de autoritățile comuniste. Papa Ioan Paul al II-lea a ajutat ierarhia acestei biserici să supraviețuiască în clandestinitate. După căderea comunismului, Papa Ioan Paul al II-lea a reînființat eparhiile greco-catolice și diecezele romano-catolice suprimate de comuniști. Apoi, a acordat mitropolitului greco-catolic Alexandru Todea purpura de cardinal. Tot în timpul său au fost deschise procesele de beatificare ale celor șapte episcopi greco-catolici morți în temnițele comuniste. Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul Suveran Pontif care a vizitat o țară majoritar ortodoxă, România, în 1999.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, la RFI România, partener al Centrului Media BucPress din Cernăuți

Bianca Pădurean, RF România

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 489


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți