Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
04 ianuarie 2022

Personalitatea zilei: Sextil Puşcariu

Personalitatea zilei: Sextil Puşcariu
04 ianuarie 2022

Personalitatea zilei: Sextil Puşcariu

La 4 ianuarie a anului 1877, la Braşov s-a născut Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist, membru al Academiei Române. A scris peste 400 de lucrări în domeniul lingvisticii, a iniţiat întocmirea Dicţionarului – tezaur al limbii române şi al Atlasului lingvistic român.

Sextil Puşcariu a urmat gimnaziul şi liceul la Braşov, la actualul Colegiu Naţional Andrei Şaguna. A plecat apoi la studii superioare în străinătate, devenind doctor în filosofie la Universitatea din Leipzig şi docent privat în filologia românească la Viena. În 1906 se stabileşte la Cernăuţi.   Timp de zece ani, începând din 1908, a fost titularul Catedrei de limbă și literatură română, iar în 1918  și decanul Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Cernăuţi. La Cernăuţi, Sextil Puşcariu inițiază și conduce ziarul „Glasul Bucovinei”, primul număr al căruia a apărut la 22 octombrie 1918.  A devenit  cea mai activă și răspândită publicație românească din Bucovina. Participă activ la unirea Bucovinei cu România. În primăvara  anului 1919 lui Sextil Puşcariu i se oferă postul de ministru al Bucovinei la București, dar refuză, preferând să rămână un om de știință. Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universității  Daciei Superioare din Cluj.  Devine primul rector român al Universității din Cluj și pune temelia Muzeului Limbii Române (1919), primul institut românesc de lingvistică.

Sextil Puşcariu a fost un simpatizant al mişcării legionare, după 23 august 1944 fiind anchetat în repetate rânduri pentru apartenenţa la Garda de Fier. În 1948, când familia regală a părăsit ţara, i s-a propus să fie inclus în grupul care să primească aprobare pentru a emigra, dar a refuzat. A murit câteva luni mai târziu, la 5 mai 1948 în localitatea Bran.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 203


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți