Cultură
05 aprilie 2021

Piesa “Astro-remisie” a dramatrugului Angelina Roşca va participa la Festivalul Internaţional de Teatru în format online desfăşurat în Ucraina şi Federaţia Rusă

Piesa “Astro-remisie” a dramatrugului Angelina Roşca va participa la Festivalul Internaţional de Teatru în format online desfăşurat în Ucraina şi Federaţia Rusă
05 aprilie 2021

Piesa “Astro-remisie” a dramatrugului Angelina Roşca va participa la Festivalul Internaţional de Teatru în format online desfăşurat în Ucraina şi Federaţia Rusă

Spectacolul ”Astro-remisie”, montat de Dumitru Acriș după piesa  dramaturgului Angelina Roșca va participa în luna aprilie curent la Festivalurile Internaționale de Teatru în format online: ”Teatru. Teritoriul unităţii” din Vladimir, Rusia și ECOU din orașul Hmelnițki, Ucraina. În august, spectacolul va pleca la Festivalul Internațional de Teatru OSTROVSKII – FEST din orașul Kineșma, regiunea Ivanovo, Federația Rusă, informează Moldpress.

Angelina Roșca a menționat că piesa ”Astro-remisie” se bazează pe un caz real. Sașa Gavrilov, bolnav de cancer, la vârsta de 12 ani, se afla între viață și moarte. Doar intervenția chirurgicală putea să-l salveze. Însă febra ce se ținea timp de două săptămâni nu permitea acest lucru.

”Aflând că băiatul visa la spațiul cosmic (era și învingător la concursurile de desene consacrate cosmosului), ziaristul Oleg Tatkov l-a rugat pe cosmonautul Yuri Lociakov să-i sune lui Sașa de pe orbită. Sunetul a avut un efect miraculos cu efect imediat. Febra a scăzut. Pacientul a suportat operația. În scurt timp, s-a produs remisia completă a cancerului. Visul l-a salvat pe erou. În mod cert, visul poate salva omul în orice situație dificilă. Piesa folosește materiale media, scrisori, rezultate ale analizelor medicale”, a precizat Angelina Roșca.

Premiera piesei ”Astro-remisie” a avut loc la 11 noiembrie 2019, tot atunci fiind înființat teatrul particular ”Angelina Roșca Teatru” (ART). Angelina Roșca și-a adus contribuția în calitate de critic-expert, de președinte și de membru al juriului în desfășurarea multiplelor festivaluri internaționale de teatru și cinema din R. Moldova, Armenia, Austria, Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Turcia și Ucraina. Pe timp de pandemie, Angelina Roșca continuă activitatea de critic-expert, analizând spectacolele în regim online. Actualmente, ea participă în această calitate la Festivalul Internațional de Teatru Brooklyn Bridge din New York, SUA.

De precizat că,  Angelina Roșca s-a născut la 4 aprilie 1961 în satul Mândrești, raionul Telenești. În 1989, a absolvit Facultatea de Teatrologie a Institutului de Teatru (GHITIS) din Moscova. A editat cărțile ”Teatralitate pre- și post-Vahtangov” (2003) și culegerea de dramaturgie ”Mama lor de urmași” (2004). A scris 18 piese de teatru, publicate în reviste și culegeri de dramaturgie din țară și de peste hotare și care au fost montate în cadrul teatrului radiofonic și pe scenele teatrelor din Armenia, Estonia, Georgia, R. Moldova, România, Rusia.  Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (UNESCO), Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din R .Moldova. În prezent, este șef de catedră Studii teatrale și scenografie în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și directorul teatrului particular Angelina Roșca Teatru (ART).

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 387


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți