Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
13 februarie 2020

ProHutsul - proiect ucraineano-român de conservare a culturii huțulilor

ProHutsul - proiect ucraineano-român de conservare a culturii huțulilor

La Rahiv (Rahău) începe implementarea proiectului de dezvoltare și conservare a culturii huțulilor, ai cărei partener este comuna Bistra.

Anul trecut, Consiliul Local Rahiv (Rahău) a elaborat și a depus o cerere de proiect în cadrul Programului operațional  de cooperare transfrontalieră România-Ucraina al Instrumentului european de vecinătate, parter - comuna Bistra (județul Maramureș, România), intitulat „Dezvoltarea culturii etnicilor huțuli în  localitățile de frontieră din Ucraina și  România – ProHutsul”.

Secretariatul tehnic comun al programului a apreciat înalt  ideea și implementarea tehnică a propunerii de proiect și a informat partenerii cu privire la decizia sa pozitivă. Proiectul va fi implementat de parteneri în perioada 2020-2021.

Pe lângă schimbul cultural, proiectul are o componentă de infrastructură. Astfel, Consiliul Local Rahiv va finaliza reconstrucția complexului Amfiteatrului din Burkut, totodată a  fundației complexului  și încăperilor auxiliare de sub scenă, aflate într-o stare de delăsare timp  de zeci de ani.

Acest complex  are o importanță esențială   pentru activitățile care vizează păstrarea și ameliorarea culturii huțulilor, un grup etnic unic de munteni ucraineni cu tradițiile lor originale, arta gospodăririi  și folclor. În special, Burkut este locul unde în fiecare an are loc prestigiosul  festival „Brânza huțulă”, care adună mii de invitați în prima duminică a lui  septembrie, iar zeci de trupe de artiști amatori evoluează în scenă.

În ceea ce privește partea ucraineană, cererea de proiect a fost elaborată  de către specialistul în relații internaționale, Viktoria Gubko. Autorul părții tehnice a proiectului este arhitectul Orysia Kravchuk.

La 4 februarie 2020, partenerii  din Bistra au semnat un acord de finanțare cu secretariatul comun al programului operațional, care este începutul real al proiectului.

La 11 februarie, la Administrația Raională  de Stat Rahiv a avut loc prima întâlnire de lucru privind implementarea proiectului. La întâlnire a participat președintele ARS, Viktor Medvid,  Primarul-interimar; secretarul Consiliului și Comitetul Executiv Dmitry Brehlicuk, primarul localității Bistra, Vasile Duchuk, și membrii echipei de proiect, informează  Consiliul Local Rahiv.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 620
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți