Cultură
27 noiembrie 2020

Renumita noastră bucovineancă Olga Kobâleanska - 157 de ani de la naștere

Renumita noastră bucovineancă Olga Kobâleanska - 157 de ani de la naștere

În fiecare an, la 27 noiembrie, marcăm ziua de naștere a vestitei scriitoare ucrainene Olga Kobâleanska, originară din Bucovina noastră, scriitoare care cunoștea mai multe limbi, printre care și româna.

Născută la Gura Humorului, trecând apoi cu traiul în actuala regiune Cernăuți, vestita scriitoare a trăit un timp în satul Dimca, din raionul Hliboca, mai apoi - la Cernăuți.

Anume la Dimca, dar și la Cernăuți se află și casele-muzeu unde a locuit cândva scriitoarea. Un bust al ei se află și la Gura Humorului, în România.

Bucovinenii păstrează cu sfințenie memoria vestitei noastre pământene.

Anual se decernează la nivel raional și regional premii în numele scriitoarei celor mai deosebiți și talentați oameni în domeniul literaturii.

Prin bibliotecile sătești și școlărești, prin școli, muzee se organizează în permanență expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu Laureați ai Premiului «Olga Kobâleanska», scriitori, publiciști, artiști ce au dedicat lucrări literare, dar și cântece, compoziții,  pământenei noastre.

În incinta muzeului nostru istoric de la CIE Cupca se află o expoziție permanentă de fotografii, ziare, cărți, broșuri dedicate vieții și operei Olgăi Kobâleanska.

În permanență organizăm excursii cu membri cercului de «Tineri muzeografi» și cu membri comitetului școlăresc, dar și cu toți doritorii la muzeul din satul Dimca, cât și la muzeul din Cernăuți.

De asemenea, organizăm expoziții și prezentări de carte de și despre viața și opera scriitoarei bucovinene Olga Kobâleanska, atât în biblioteca școlară, dar și în incinta muzeului nostru școlar.

Personal îmi face o deosebită plăcere să vizitez muzeele, expozițiile, monumentele și busturile dedicate renumitei bucovinence.

Cu câțiva ani în urmă, când am marcat 150 de ani de la nașterea scriitoarei, am devenit Laureată a Premiului «Olga Kobâleanska», secția «Creația literară».

Mă bucură și mă mândresc cu faptul că printre mulți bucovineni de-ai noștri m-am învrednicit și eu de acest înalt titlu.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 356


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți