Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
16 mai 2019

Românașii de la grădinița nr. 1 din Cernăuți, îmbrăcați în ie de Ziua cămăşii brodate din Ucraina

Românașii de la grădinița nr. 1 din Cernăuți, îmbrăcați în ie de Ziua cămăşii brodate din Ucraina

Conform tradiţiei, în cea de-a treia zi de joi a lunii mai în Ucraina este marcată Ziua cămășii brodate  „Vyşyvanka”– un simbol național al ucrainenilor, un exemplu al culturii materiale autentice.

Sărbătoarea iniţiată de un grup de studenţi de la Universitatea “Iurii Fedkoyvyci” din Cernăuţi a ajuns să fie una de mare amploare, fiind marcată în mai toate ţările unde locuiesc etinici ucraineni. Scopul acţiunii este acela ca ucrainenii să-şi schimbe pentru o zi ţinuta obişnuită, îmbrăcând un costum popular. În anul 2015 acţiunea culturală a fost suţinută de reprezentanţii a 38 de ţări ale lumii, iar anul acesta, potrivit organizatorilor numărul lor a ajuns la 50.

Potrivit Primului ministru al Ucrainei, Volodmyr Groisman, Vyşyvanka este simbolul identităţii ucrainene, iubirii faţă de patria natală. „Ucraina marchează Ziua simbolului naţional, cămaşa brodată. Încă din timpuri străvechi cămaşa brodată  a fost simbolul luptei, libertăţii, speranţei, păcii, iubirii faţă de patrie şi neam”, a scris premierul ucrainean pe pagina sa de Faceebok.În plus, el a felicitat toţi ucrainenii cu Ziua Cămăşii Brodate, precum şi a subliniat că este mândru să fie ucrainean. Deşi nu a fost numită sărbătoare oficială de stat, Ziua Cămăşii ucrainene ne îndeamnă spre unitatea şi renaşterea culturală şi multinaţională a întregului popor ucrainean,  a spus premierul.

Un îndemn la unitate şi respectare a tradiţiilor populare ale  tuturor etniilor din Ucraina au lansat şi micii românaşi de la grădiniţa nr. 1 din oraşul Cernăuţi, alături de ceilalţi copii. Dacă acum câteva zile românii din Cernăuţi au marcat Ziua portului popular românesc, astăzi în întreaga Ucraină este marcată ziua cămăşii brodate “Vyşyvanka”.  Cu acest prilej, pentru a respecta bunele şi frumoasele tradiţii, de ambele sărbători copiii au îmbrăcat costumele naţionale, promovând cultura şi portul popular al neamului.  Mai mult decât atât, micuţii au cântat, au dansat, au recitat versuri, demonstrând încă o dată că ţin cu sfinţenie la tradiţiile moştenite din străbuni.

La buna desfăşurare a sărbătorii dedicate cămăşii brodate un efort deosebit l-au depus educatoarele împreună cu doamna director Nadia Boiko, care au improvizat în curtea grădiniţei o scenă frumoasă, împodobită cu flori şi prosoape ţesute în stil naţional.

Svetlana PANTEA pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 531

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți